Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
MDO
|

Lepiej nie jedz tych lodów. Dane mówią same za siebie

11
Podziel się:

Gdy tylko robi się nieco cieplej, Polacy chętnie zajadają się lodami. Preferencje są różne. Jedni wolą smakołyki z automatu, a inni stawiają na lody serwowane w tzw. gałkach. Które rozwiązanie jest bezpieczniejsze? Znamy odpowiedź.

Lepiej nie jedz tych lodów. Dane mówią same za siebie
Zdjęcie poglądowe (Getty Images, PRANGKUL RUANGSRI)

Niestety, zdarza się, że w punktach sprzedaży lodów pojawiają się bakterie z rodziny Enterobacteriaceae. Należy do nich między innymi Salmonella. Na obecności takich bakterii wpływ ma niewystarczające dbanie o higienę.

Rokrocznie notuje się około 9-10 tys. zakażeń pokarmowych w wyniku spożycia lodów. Takie dane pochodzą z sanepidu. Najczęściej dochodzi do salmonellozy. Rzadziej występują: jersinioza, czerwonka bakteryjna, a także zakażenia E. coli.

Klientom mogą doskwierać bóle brzucha, nudności, wymioty i biegunka. Służby sanitarne regularnie przeprowadzają badania, które powinny mobilizować właścicieli punktów gastronomicznych, by w możliwie jak największym stopniu troszczyć się o higienę i czystość urządzeń.

Lody z automatu są "najgroźniejsze"

Niestety, w wyrywkowych kontrolach próbek najgorzej wypadają tzw. lody włoskie, a więc z automatu. Wymowne są tu wyniki badań, które przeprowadzono w lipcu 2021 roku.

Wówczas do kontroli wytypowano 50 obiektów zlokalizowanych w miejscach zwiększonej obecności turystów. Do badań mikrobiologicznych pobrano łącznie 250 próbek z 50 partii lodów z automatu. Lody badano pod kątem bakterii chorobotwórczych - Salmonelli i Listerii monocytogenes, a także w kierunku mikroorganizmów wskaźnikowych - bakterii Enterobacteriaceae.

Próbki lodów nie były kwestionowane w zakresie wykonywanych badań mikrobiologicznych w kierunku drobnoustrojów chorobotwórczych, natomiast 115 próbek z 23 partii zakwestionowano ze względu na zawyżoną ilość bakterii Enterobacteriaceae - mówiła w rozmowie z PAP rzeczniczka Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie Małgorzata Kapłan.

Wyjaśniła poza tym, że obecność takich bakterii świadczy o "niewystarczającym poziomie utrzymania higieny w zakładach lub nieprawidłowo przeprowadzanych procesach mycia i dezynfekcji oraz o braku kontroli wewnętrznej".

Zobacz także: Bezcenne odkrycie w Izraelu. Turysta natknął się na naczynie z epoki brązu
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(11)
...
4 dni temu
Najlepiej to niczego nie jeść, wszystko jest szkodliwe
kwch
5 dni temu
w latach 90 niemal codziennie jadłem te lody i się nie trułem
Smakosz
5 dni temu
Zgadzam się: lody z kałasza są bardzo niebezpieczne !
niestety
6 dni temu
maszyna do lodów musi podlegać specjalnym procedurom czyszczenia/płukania..a wielu właścicieli chce właśnie na tym zaoszczędzić..!!!
Viki
6 dni temu
To prawda, że lody z automatu są niebezpieczne. W dzieciństwie latem poszłam na spacer z koleżanką, która dostała salmonellę z lodów. Ja miałam szczęście, bo nie chciałam się pobrudzić i zrezygnowałam z nich.
Olo
6 dni temu
Najbardziej szkodliwy jest o2. !!!!!
Bobo
6 dni temu
A na patyku ?
vvVvv
6 dni temu
Nie chodź do lekarza - zdrowie masz tylko jedno... Unikaj szarlatanów szerokim łukiem...
vvVvv
6 dni temu
Nie chodź do lekarza ani do szpitala - zdrowie masz tylko jedno!! Jak oni Cię wezmą w obroty, to już po Tobie. Unikaj szarlatanów szerokim łukiem...
Waz
6 dni temu
A z biedronki? 3 razy rozmrażane i zamrażane?
Zonka🍦🍦🍦🍦...
6 dni temu
A ja jem ciepłe lody od 30lat i jestem zdrowa.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić