Mięsożerna bakteria z Bałtyku zbiera śmiertelne żniwo. Nie żyje 5 osób

47

Groźna bakteria Vibrio vulnificus znów atakuje. W 2019 roku zebrała śmiertelne żniwo nad Bałtykiem. Teraz natomiast w krótkim czasie zabiła aż pięć osób. Do tragedii doszło w znanym kurorcie.

Mięsożerna bakteria z Bałtyku zbiera śmiertelne żniwo. Nie żyje 5 osób
Zdjęcie ilustracyjne (Pixabay)

W 2019 roku bakteria Vibrio vulnificus zabiła cztery osoby wypoczywające na niemieckich plażach. Niekiedy pojawia się również na polskim wybrzeżu Bałtyku. Trzeba być bardzo ostrożnym, bowiem kontakt z taką bakterią może mieć opłakane konsekwencje.

Tym razem Vibrio vulnificus wykryto na plażach w rejonie zatoki Tampa na Florydzie. "Fakt" podaje, że w tym roku zanotowano tam aż 26 przypadków zakażenia. Pięciu osób nie udało się uratować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Ewa Farna o angażu Julii Wieniawy do "Mam talent!": "Jej hejterzy będą ją oglądać. Jestem ciekawa jej jako jurorki"

Bakteria doprowadziła też do innych niedawnych zgonów na północnym wschodzie USA. Gubernator Nowego Jorku Kathy Hochul przekazała, że została wykryta u osoby zmarłej na Long Island.

Chociaż rzadka, to bakteria vibrio niestety dotarła do tego regionu i może być niezwykle niebezpieczna - powiedziała Hochul.

Nowojorscy urzędnicy ds. zdrowia wciąż zajmują się tą sprawą. Próbują wyjaśnić, w jaki sposób ofiara z Long Island została zarażona.

Vibrio vulnificus w Bałtyku. Skąd się wzięła?

Niegdyś bakteria Vibrio vulnificus, nazywana również przecinkowcem, występowała wyłącznie w wodach stref tropikalnych. Ocieplenie klimatu sprawiło jednak, że latem temperatura wody w Bałtyku jest wysoka, co sprzyja intensywnemu rozmnażaniu się mięsożernej bakterii.

Najlepsze warunki do rozwoju mają one wtedy, gdy temperatura wody przekracza 20 stopni Celsjusza. Każdy wzrost temperatury o 1 stopień doprowadza do tego, że zakażenie bakterią wzrasta o blisko 200 procent.

Co jakiś czas pojawiają się doniesienia o ofiarach śmiertelnych. W 2019 r. Vibrio vulnificus spowodowała śmierć czterech osób na niemieckim wybrzeżu Bałtyku. Szczególnie narażone są osoby z otwartymi ranami, takimi jak zadrapania, skaleczenia, świeże tatuaże czy przekłucia. Tacy turyści powinni unikać kąpieli w Bałtyku. Bakterią można się zarazić też poprzez przypadkowe połknięcie wody oraz spożycie surowych lub niedogotowanych owoców morza - zauważa "Fakt".
Autor: MDO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić