Milena Górecka| 

Mózg, serce i wątroba ją kochają. Zdrowsza niż sok z pomarańczy

11

Kawa jest używką, ale zawiera więcej antyoksydantów niż sok pomarańczowy! Spożywana bez dodatków w postaci mleka i cukru może zaoferować nam wiele korzyści zdrowotnych. Jakich?

Mózg, serce i wątroba ją kochają. Zdrowsza niż sok z pomarańczy
Kawa ma więcej antyoksydantów niż sok z pomarańczy (Licencjodawca, Penpak Ngamsathain)

Zalety kawy

Chroni wątrobę

Regularne spożywanie kawy wiąże się z niższym o 21 proc. ryzykiem rozwoju przewlekłych chorób wątroby i o 20 proc. mniejszym ryzykiem stłuszczenia wątroby. Co więcej, spośród kawoszy odnotowuje się o 49 proc. niższe ryzyko śmierci z przyczyn związanych z chorobami wątroby, w porównaniu do osób, które kawy nie piją.

Wspiera jelita

Kawa przyczynia się do zdrowia mikrobioty jelitowej i poprawia funkcjonowanie układu trawiennego, dzięki błonnikowi i polifenolom. Metaanaliza ośmiu badań wykazała, że kawosze mają o 16 proc. mniejsze ryzyko rozwoju zespołu jelita drażliwego (IBS) w porównaniu z osobami, które kawy nie spożywają.

Działa przeciwzapalnie

Kawa zawiera kwas chlorogenowy, kawowy, ferulowy i n-kumarowy, które pomagają zwalczać stany zapalne. Okazuje się, że Robusta może zawierać więcej przeciwutleniaczy niż Arabica, a więc jest pod tym względem korzystniejsza dla organizmu.

Chroni mózg

Kofeina i polifenole mają pozytywny wpływ na funkcje poznawcze, a konsumpcja kawy może zmniejszać ryzyko chorób neurodegeneracyjnych, takich jak Alzheimer czy Parkinson.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Picie kawy wpływa na rozmiar mózgu. Niezwykłe wyniki badań szwajcarskich naukowców

Wspiera serce

Regularne picie rozsądnych ilości kawy może przyczyniać się do profilaktyki miażdżycy i chronić przed nadciśnieniem. Kofeina może również podwyższyć ciśnienie tętnicze — dopiero jednak wtedy, gdy przekroczy się jej zalecaną dzienną dawkę, która dla dorosłego człowieka wynosi 400 mg.

Obniża ryzyko raka

Spożywanie kawy może obniżać ryzyko niektórych rodzajów nowotworów, w tym raka skóry i czerniaka złośliwego. Badania wykazują, że kawa może zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego i obniżyć śmiertelność wśród pacjentów leczonych chemioterapią aż o 52 proc.

Zapobiega cukrzycy

Pijący 3-4 filiżanki kawy dziennie mogą zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2 o około 25 proc. Polifenole i kofeina w kawie stymulują produkcję hormonu GLP-1, a więc sprzyjają wydzielaniu insuliny. Kofeina może również wspierać kontrolę wagi oraz redukcję tkanki tłuszczowej.

Kiedy pić kawę?

Nie wieczorem. Badanie przeprowadzone na Wayne State University w Detroit ujawniło, że picie kawy sześć godzin (lub krócej) przed pójściem spać może skracać całkowity czas snu o godzinę.

Nie rano. Aby czerpać pełne korzyści z pobudzającego działania kofeiny, zaleca się spożywanie pierwszej filiżanki kawy w okresie 3-5 godzin po obudzeniu się. W tym czasie kofeina może najbardziej efektywnie oddziaływać na organizm, jednocześnie nie wchodząc w interakcję z kortyzolem, który osiąga swoje szczytowe stężenie w organizmie około 45 minut po przebudzeniu.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić