Najgorsze mięso. Zwiększa ryzyko zgonu, cukrzycy, miażdżycy i zawału

Mięso posiada cenne składniki odżywcze, jednak spożywane w nadmiarze może prowadzić do rozwoju poważnych chorób. Sprawdź, jak rodzaj mięsa jest najbardziej szkodliwy dla zdrowia i jak dieta bezmięsna wpływa na nasz organizm.

Czerwone mięso może zwiększać ryzyko miażdżycy
Źródło zdjęć: © Getty Images

Mięso jest bogatym źródłem dobrze przyswajalnego białka zwierzęcego. Zawiera także cenną witaminę A i E oraz żelazo, fosfor, cynk, miedź i magnez. Zawarte w nim witaminy z grupy B wpływają pozytywnie na nasz układ nerwowy i wspomagają metabolizm tłuszczów, białek oraz węglowodanów.

Zbyt częsta obecność mięsa (szczególnie czerwonego) w codziennym jadłospisie, znacznie zwiększa ryzyko miażdżycy, chorób serca, cukrzycy, nowotworów, reumatoidalnego zapalenia stawów i nadciśnienia tętniczego. Czerwone mięso zawiera nasycone kwasy tłuszczowe zwiększające stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, a także kwas sialowy przyczyniający się do stanów zapalnych w organizmie.

Białe mięso jest zdecydowanie zdrowsze, chudsze i mniej kaloryczne. Poza tym ten rodzaj mięsa zawiera większą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, które zmniejszają ryzyko zmian miażdżycowych. Według ekspertów ds. żywienia, białe mięso powinno się spożywać nie częściej niż 3 razy w tygodniu. Z kolei mięso czerwone może gościć na naszych stołach co najwyżej kilka razy w miesiącu. Wyniki badań opublikowane w ''The American Journal of Clinical Nutrition'' udowodniły, że codzienne spożywanie mięsa czerwonego ponosi ryzyko śmierci o 13 proc.

Wiele osób decyduje się na całkowite wykluczenie mięsa z menu i postanawia przejść na dietę wegańską lub wegetariańską. W bezmięsnym jadłospisie występuje więcej kasz, ryżu, warzyw i owoców. Tego rodzaju zmiana w sposobie odżywiania zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Dieta bezmięsna pomaga szybciej zrzucić zbędne kilogramy dzięki błonnikowi, który znajdziemy w warzywach i owocach. Codzienne jedzenie warzyw i owoców stymuluje proces przemiany materii i reguluje cykl wypróżniania.

Mięso zawiera sód azotany i azotyny, które mogą hamować aktywność komórek beta odpowiadających za wydzielanie insuliny. Dlatego zrezygnowanie z jedzenia mięsa zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę typu 2. Eliminacja mięsa z diety wyreguluje również nasze ciśnienie tętnicze.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę