Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik| 
aktualizacja 

Najgorsze rodzaje kawy. Lepiej ich nie pić

2

Niewielu z nas wyobraża sobie poranek bez filiżanki kawy. Na rynku dostępnych jest coraz więcej jej rodzajów, a pod strzechy wchodzą nowe metody parzenia i urządzenia, które sprawiają, że kawa domowa smakuje już tak jak w kawiarni. Są jednak trzy rodzaje kawy, których picie warto sobie odpuścić!

Najgorsze rodzaje kawy. Lepiej ich nie pić
Kawa (Getty Images, Photographer: Dimitri Vervitsiotis)

Wpływ kofeiny na zdrowie

Czarna kawa, będąca napojem o dużej zawartości kofeiny, stymuluje nasz organizm, pomagając w zwalczaniu zmęczenia i zwiększając naszą zdolność do koncentracji. Poza swoimi oczywistymi funkcjami kofeina ma dwie inne zalety — zdolność do obniżania stężenia histaminy (związanej z reakcjami alergicznymi) oraz umiejętność rozszerzania oskrzeli (a więc przynoszenia ulgi astmatykom).

Kofeina może podwyższyć ciśnienie tętnicze, ale dopiero wtedy, gdy przekroczy się jej zalecaną dzienną dawkę, która dla dorosłego człowieka wynosi 400 mg. Przyjęło się, że 400 mg to cztery filiżanki kawy dziennie, ale jest to pewne uproszczenie — duże znaczenie ma gatunek kawy i metoda jej parzenia.

Tym, którzy sączą kawę cały dzień nie jest polecana Robusta, która zawiera nawet dwukrotnie więcej kofeiny niż Arabica (!).

Są jednak osoby, które na wieść o dozwolonej dziennej dawce kofeiny, kręcą głową z niedowierzaniem – to te, które już po jednej filiżance skarżą się na ból głowy i rozdrażnienie.

Nie przesadzają. Metabolizm kofeiny zachodzi głównie w wątrobie z udziałem cytochromu P450 (izoenzymu 1A2). U części osób enzym ten działa na tyle szybko, że kofeina jest sprawnie metabolizowana. U innych enzym ten jest znacznie mniej aktywny, kofeina dłużej więc utrzymuje się w ich krwi, powodując wspomniane wyżej skutki uboczne.

Odmienność ta wynika przede wszystkim z genetyki, ale mają na nią wpływ również przyjmowane leki, ogólny stan i wiek organizmu oraz palenie papierosów.

Kawa, której lepiej nie pić

Kawa z ziaren Robusta nie jest zalecana smakoszom, którzy kawę piją cały dzień, ale pita raz dziennie zaoferuje organizmowi wszystkie właściwości zdrowotne, które kawom możemy przypisać.

Są jednak takie rodzaje kawy, których właściwości zdrowotne są żadne. Przeciwnie — mogą nam zaszkodzić. Są to:

- Kawa z cukrem i pełnotłustym mlekiem — może powodować tycie, przyspieszać proces starzenia organizmu i przyczyniać się do rozwoju cukrzycy typu 2,

- Kawa rozpuszczalna 3w1 (z dodatkiem cukru i mleka) - zawiera tłuszcz palmowy i syrop glukozowo-fruktozowy, prawdziwej kawy tam nie znajdziesz,

- Napoje kawowe — zawierają ekstrakt z kawy i szkodliwe dodatki.

Właściwości zdrowotne czarnej kawy

Filiżanka prawdziwej kawy ma więcej antyoksydantów niż szklanka soku pomarańczowego. Spożycie prawdziwej kawy ma związek z działaniem przeciwstarzeniowym, redukcją ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2, nowotworu, choroby Parkinsona czy Alzheimera.

Ma też pozytywny wpływ na metabolizm, poprawia perystaltykę jelit i potencjalnie wspiera proces odchudzania. Jest jednak diuretykiem – jej moczopędne właściwości sprawiają, że spożywana w nadmiarze może prowadzić do odwodnienia, pita z rozwagą wspomoże organizm.

Wszystkie argumenty przemawiające za piciem kawy tracą jednak sens, jeśli do filiżanki wlejemy którąś z trzech kaw wymienionych wyżej, czyli — powtórzmy — kawę z cukrem i pełnotłustym mlekiem, kawę 3w1 lub sklepowy napój kawowy.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić