Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik| 

Najlepsze połączenie. Zbawienie dla wątroby

2

Badania naukowców z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie wykazały, że przejście na dietę lekkostrawną — wsparte suplementacją chromu — niweluje stany zapalne i poprawia prozdrowotną regulację metabolizmu lipidów w wątrobie. To odkrycie może zrewolucjonizować leczenie wątroby.

Najlepsze połączenie. Zbawienie dla wątroby
Dieta lekkostrawna z chromem zbawienna dla wątroby? Nowe badania (Getty Images, Getty Images)

Wyniki badań polskich naukowców ukazały się w czasopiśmie "International Journal of Molecular Sciences".

- Chcieliśmy sprawdzić, czy negatywne skutki związane z długotrwałym spożywaniem diety wysokotłuszczowej, obserwowane na poziomie jelita, naczyń krwionośnych i wątroby, mogą być następczo łagodzone poprzez suplementację diety różnymi formami chromu i/lub zmianą nawyku żywieniowego poprzez przejście na dietę niskotłuszczową – mówi prof. Jerzy Juśkiewicz z Zakładu Biologicznych Funkcji Żywności IRZiBŻ PAN w Olsztynie.

Wpływ diety i chromu na wątrobę

Badanie na szczurach przeprowadzono w celu zbadania wpływu farmakologicznie istotnej dawki (0,3 mg/kg masy ciała) suplementacji chromu (powszechnie stosowanego pikolinianu lub nowej postaci w postaci nanocząstek) i odstawienia od nawyków żywieniowych powodujących otyłość na parametry metabolizmu lipidów, stanu zapalnego oraz stres oksydacyjny w wątrobie i osoczu.

Naukowcy wykazali, że dieta o niższej zawartości tłuszczu i wyższej zawartości błonnika pokarmowego oraz suplementacja chromem jest najlepszym sposobem na poprawę funkcjonowania wątroby u szczurów. Co ciekawe, poprawę stanu wątroby wspomógł nie pikolinian chromu (najczęściej stosowany w suplementacji), lecz wspomniana nowa forma — nanocząstki.

Możliwość ich zastosowania u ludzi wymaga dodatkowych badań

W kolejnych etapach projektu naukowcy — Bartosz Fotschki, Katarzyna Ognik, Joanna Fotschki, Dorota Napiórkowska, Ewelina Cholewińska, Magdalena Krauze i Jerzy Juśkiewicz — skupią się właśnie na wnikliwych badaniach nanocząstek chromu w innych organach, w kontekście bezpieczeństwa ich spożycia przez ludzi.

Zdrowa wątroba

Wiadomo jednak, że aby zadbać o zdrowie wątroby (lub poprawić jej stan) należy ograniczyć spożycie tłuszczów nasyconych, tłuszczów trans, przetworzonej żywności i cukru, spożywać zdrowe tłuszcze (w rozsądnych ilościach) i wzbogacić dietę w błonnik.

Wdrożenie odpowiedniego jadłospisu to największa część zdrowotnego sukcesu.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić