Kamil S. Sikora| 

Wystarczą dwie godziny. Mocarz w walce z nadciśnieniem

23

Niewielkie zmiany w diecie mogą wystarczyć, aby znacząco poprawić stan naszego zdrowia. Najnowsze badania wskazują, że znane i popularne warzywa oraz owoce, spożywane w postaci prozdrowotnych koktajli, pomagają obniżyć ciśnienie, a dzięki licznym antyoksydantom, chronią też przed nowotworami.

Wystarczą dwie godziny. Mocarz w walce z nadciśnieniem
Jak naturalnie obniżyć ciśnienie? (Licencjodawca, © Michael Malorny)

Wyniki kilku badań naukowych potwierdziły, że jednym z produktów, które najskuteczniej obniżają zbyt wysokie ciśnienie tętnicze, jest sok z fioletowych buraków. Swoje dobroczynne działanie zawdzięcza obecności azotanów. Te związki chemiczne rozluźniają naczynia krwionośne, dzięki czemu są dostosowane do przepływu większej ilości krwi. Jak wynika z analizy, opublikowanej na łamach czasopisma "Nutrition Journal", spożycie mikstury z buraków w szybkim tempie obniża ciśnienie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...

Zobacz także: Kiszone buraki – naturalny probiotyk

W eksperymencie wzięło udział 15 kobiet i 15 mężczyzn, którzy losowo zostali przydzieleni do dwóch grup. W jednej z nich uczestnicy regularnie pili sok z buraków, natomiast pozostali otrzymywali placebo. Badacze mierzyli ciśnienie krwi ochotników za pomocą ambulatoryjnego ciśnieniomierza na początku badania i przynajmniej przez 24 godziny po spożyciu preparatu. U osób pijących sok z buraków eksperci zauważyli tendencję spadkową ciśnienia skurczowego w przeciągu sześciu godzin. Tej samej zależności nie odnotowano w grupie kontrolnej.

Po przeanalizowaniu danych, u mężczyzn po sześciu godzinach od wypicia soku z buraków zauważono znaczne zmniejszenie SBP o 4/5 mmHg - podsumowali autorzy badania.

Wyniki innej analizy, które opublikowano w magazynie medycznym "Pharmacognosy Review", udowadniają natomiast, że podobne właściwości wykazuje sok z fioletowych śliwek. Kolejnym produktem, który jest w stanie w krótkim czasie wyregulować ciśnienie tętnicze, jest napój jagodowy.

Badanie przedstawione w publikacji na łamach "Journal of Gerontology" wykazało, że 200 gramów (jedna filiżanka) soku z tych fioletowych owoców usprawnia prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych i obniża skurczowe ciśnienie krwi. Jak się okazało, nektar z jagód jest w stanie w ciągu dwóch godzin od jego wypicia rozszerzyć naczynia krwionośne o około 2 proc. Ponadto regularne spożywanie tej mikstury przez miesiąc daje efekty podobne do preparatów medycznych stosowanych w przypadku nadciśnienia tętniczego.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić