Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik| 
aktualizacja 

Nie takie zdrowe, jak myślimy? "Cieszą się złą sławą"

28

Ostatnio coraz częściej mówi się o tym, że pomidory nie są tak zdrowe, jakby się mogło wydawać. - Od pewnego czasu pomidory cieszą się złą sławą. Coraz więcej osób obawia się, że jedzenie pomidorów i przetworów pomidorowych nasili stany zapalne - mówi ekspert. Jak jest naprawdę?

Nie takie zdrowe, jak myślimy? "Cieszą się złą sławą"
Pomidory są zdrowe, ale lepiej nie przesadzać z ich ilością (Licencjodawca, Photographer:Rebeca Mello; Rebeca Mello)

Właściwości odżywcze pomidorów

Pomidory są bogate w witaminy, minerały i związki bioaktywne. Do najważniejszych zawartych w nim składników odżywczych należą witamina C (pomagająca w walce z wolnymi rodnikami), potas (regulujący ciśnienie krwi), likopen (przeciwutleniacz), foliacyna (ważną dla produkcji i naprawy DNA) oraz witamina K (kluczowa dla zdrowia kości i krzepnięcia krwi).

Korzyści płynące ze spożywania pomidorów

Ochrona serca. Likopen, obecny w pomidorach, został powiązany z redukcją ryzyka chorób serca. Badania sugerują, że regularne spożywanie likopenu może obniżyć poziom złego cholesterolu LDL i zmniejszyć ryzyko miażdżycy.

Profilaktyka nowotworowa. Liczne badania wskazują, że likopen może również przeciwdziałać niektórym nowotworom, w tym rakowi prostaty.

Wspomaganie zdrowia skóry. Witamina C w pomidorach pomaga w produkcji kolagenu, białka niezbędnego do zdrowia skóry, włosów i paznokci.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Przechowywanie pomidorów. Naukowcy: można je trzymać w lodówce

Wsparcie zdrowia oczu. Pomidory są źródłem luteiny i zeaksantyny, karotenoidów, które mogą chronić oczy przed szkodliwym działaniem promieniowania UV i zmniejszyć ryzyko zaćmy oraz zwyrodnienia plamki żółtej.

Potencjalne zagrożenia

Pomidory należą do rodziny roślin psiankowatych, co oznacza, że zawierają naturalne związki zwane alkaloidami – np. solaninę, która ma za zadanie chronić roślinę przed szkodnikami, grzybami i chorobami.

Wysokie dawki solaniny mogą być toksyczne i nasilać w organizmie stany zapalne.

Od pewnego czasu pomidory cieszą się złą sławą. Coraz więcej osób obawia się, że jedzenie pomidorów i przetworów pomidorowych nasili stany zapalne. Sęk w tym, że aby alkaloidy rzeczywiście nam zaszkodziły, musielibyśmy zjeść ich bardzo dużo. O wiele więcej niż znajdziemy w porcji sałatki lub w sosie pomidorowym do pizzy - pisze Carolyn Williams, ekspertka w dziedzinie żywienia.

Solanina spożywana w bardzo dużych ilościach może spowodować zaburzenia trawienne i nudności, ale o wiele bardziej prawdopodobne jest to, że doświadczymy tego stanu po spożyciu niedojrzałych ziemniaków niż dojrzałych pomidorów.

Wśród innych zagrożeń związanych ze spożywaniem pomidorów znajdują się reakcje alergiczne oraz potencjalny wpływ na działanie niektórych leków - zwłaszcza tych stosowanych w przypadku zaburzeń krzepnięcia krwi.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić