Kamil S. Sikora| 
aktualizacja 

Nie żałujemy sobie. Tysiące Polaków przez to umiera

247

Nie bez powodu ten dodatek do żywności jest potocznie nazywany białą śmiercią. Chodzi oczywiście o sól, na którą powinni uważać nie tylko osoby cierpiące na ciśnienie tętnicze. Dowiedz się, dlaczego powinniśmy się trzy razy zastanowić, zanim po raz kolejny sięgniemy po solniczkę lub słoną przekąskę.

Nie żałujemy sobie. Tysiące Polaków przez to umiera
W jakich produktach znajdziemy najwięcej soli? (Licencjodawca)

Lekarze od wielu lat ostrzegają, że nadmierne spożywanie soli wpływa niekorzystnie na kondycję naszego organizmu, zwiększając przy tym rozwój niebezpiecznych dolegliwości. Pamiętajmy, że ta szkodliwa substancja znajduje się nie tylko w naszej solniczce, ale również praktycznie we wszystkich produktach spożywczych.

Do najbogatszych źródeł soli możemy zaliczyć m.in.: paluszki, chipsy, krakersy, fast foody, zupy w proszku, gotowe dania, warzywa w puszce oraz niektóre ryby i przetwory mięsne, kiszonki i warzywa konserwowe. W trosce o swoje zdrowie powinniśmy przede wszystkim unikać dosalania potraw. Warto również zwracać uwagę na skład kupowanych przez nas produktów, który jest umieszczony na etykiecie lub opakowaniu.

Zdaniem Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dorosły człowiek nie powinien spożywać więcej niż 5 gramów soli dziennie, czyli jednej płaskiej łyżeczki do herbaty. Dlaczego każdy z nas powinien uważać na zawartość soli w swoim codziennym jadłospisie? Jak wynika z badań statystycznych, z powodu nadmiernego spożycia sodu w ciągu roku na całym świecie umiera aż 1,65 mln ludzi. Z kolej w naszym kraju dieta bogata w sól każdego roku zabija 17 tys. osób. Zbyt częste sięganie po żywność o dużej zawartości soli prowadzi do rozwoju nadciśnienia tętniczego, udaru mózgu, demencji i zaburzenia funkcji poznawczych. Poza tym zwiększa ryzyko rozwoju poważnych dolegliwości ze strony układu sercowo-naczyniowego, osteoporozy i kamicy nerkowej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Czym zastąpić sól?

Osoby regularnie spożywające znaczne ilości słonych potraw, znajdują się w grupie podwyższonego ryzyka rozwoju nowotworów, a szczególnie raka żołądka. Żeby uniknąć wielu problemów zdrowotnych i jednocześnie wzbogacić smak swoich ulubionych potraw zamiast soli, lepiej użyć zdrowszych zamienników, takich jak czarny pieprz, oregano, lubczyk, czosnek, gorczyca, bazylia, szałwia czy cząber.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić