Nowe fakty na temat kawy. Chodzi o jelita
Podwyższa ciśnienie, zbyt słodka z dodatkiem cukru szkodzi, ale okazuje się, że analizowana od lat przez badaczy i tak lubiana we wszystkich krajach kawa, ma też dobroczynne działanie na nasz organizm. Naukowcy nie mają wątpliwości, że filiżanka dziennie zbawiennie wpływa na mikrobiom jelit.
Wyniki nowych badań dotyczące kawy opublikował Nature Microbiology. Naukowcy potwierdzili w nim, że czarny napój ma dobroczynne działania na mikrobiom jelitowy, poprawia procesy trawienne oraz wchłanianie składników odżywczych, czy też budowanie odporności
Badanie, o którym pisze portal Interia objęło 22 800 osób z USA i Wielkiej Brytanii. Pobrano od nich do badań 400 próbek krwi oraz 350 kału, robiono także eksperymenty z udziałem metody in vitro, a zespołowi badaczy przewodził profesor Tim Spector, ekspert w dziedzinie mikrobiomu
Wyniki eksperymentów nie pozostawały wątpliwości. Kawa wpływa na rozwój bakterii Lawsonibacter asaccharolyticus w jelitach. Badani, pijący trzy filiżanki kawy dziennie mieli jej ośmiokrotnie więcej od osób pijących kilka filiżanek w miesiącu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zastosowanie fusów po kawie. Przydadzą się w domu i ogrodzie
Naukowcy przeprowadzali także badania w probówkach, gdzie wspomnianą bakterię dokarmiali kawą, co znacząco wpływało na jej rozwój.
Ponadto picie kawy ma szereg innych, prozdrowotnych cech. Zmniejsza ryzyko powstania nowotworów czy cukrzycy typu 2, a nawet chorób serca.
Zwiększa także potencję u mężczyzn, przyspiesza metabolizm, a co najważniejsze - może wpływać na spowolnienie rozwoju choroby Alzheimera czy Parkinsona.
Dodatkowo kawa zawiera antyoksydanty, co spowalnia procesy starzenia w ludzkim organizmie. Odpowiadają za to: kwas chlorogenowy, kwas kawowy i kawowy aldehyd, które neutralizują wolne rodniki. Antyoksydanty pomagają chronić komórki przed szkodliwymi efektami ich rozwoju w organizmie.