Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Osłabia pracę serca. Może przyczynić się do przedwczesnego zgonu

6

Dolegliwości układu sercowo-naczyniowego są jedną z najczęstszych przyczyn przedwczesnych zgonów na świecie. Żeby zmniejszyć ryzyko tego rodzaju schorzeń, należy przede wszystkim wprowadzić kilka zmian w swoim codziennym jadłospisie. Oto 5 podstawowych błędów, które popełniamy na co dzień.

Najgorsze produkty dla serca
Najgorsze produkty dla serca

Nawyki żywieniowe, które podnoszą ryzyko chorób serca

Spożywamy produkty bogate w cukry proste

Jeżeli chcemy zadbać o dobrą kondycję naszego serca, lepiej wyeliminujmy z naszego menu takie produkty jak makarony, słodycze i białe pieczywo. Regularne sięganie po węglowodany rafinowane zwiększa ryzyko rozwoju wielu poważnych chorób i przedwczesnej śmierci. Zostało to udowodnione podczas badań, których wyniki zamieszczono na łamach "The BMJ".

Nie jemy śniadań

Wyniki badań, które zostały opublikowane w magazynie "Journal of Cardiovascular Development and Disease" potwierdziły, że omijanie śniadań niekorzystnie wpływa na nasze zdrowie. W eksperymencie wzięło udział ok. 200 tys. osób dorosłych. Uczestnicy badań, którzy rezygnowali z najważniejszego posiłku w ciągu dnia, byli o 21 proc. bardziej narażeni na rozwój schorzeń układu sercowo-naczyniowego.

Często sięgamy po czerwone mięso

W jednym z najnowszych badań udowodniono, że stała obecność w diecie steków, kiełbasy, wędzonych wędlin czy konserw znacznie zwiększa ryzyko choroby niedokrwiennej serca. Wyniki tej metaanalizy ukazały się w czasopiśmie naukowym "Critical Reviews in Food Science and Nutrition".

Spożywamy posiłki w niewłaściwych porach

Nie od dzisiaj wiadomo, że jedzenie w nocy funduje nam dodatkowe kilogramy. Jak wynika badań przeprowadzonych w 2020 roku na organizmach 8 tys. zdrowych dorosłych osób, niesie to za sobą poważniejsze problemy zdrowotne. Ten niezdrowy nawyk przyczynia się do zesztywnienia tętnic, przez co naczynia krwionośne słabiej reagują na zmiany ciśnienia krwi. Nocne podjadanie na dłuższą metę prowadzi do rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego.

Jemy smażone potrawy

Lekarze i dietetycy z całego świata od dawna ostrzegają przed jedzeniem smażonych potraw. Wyniki badań opublikowane w magazynie "Heart" po raz kolejny udowodniły, że regularne sięganie po smażone dania (szczególnie przyrządzone w głębokim tłuszczu) naraża nas na niebezpieczne schorzenia takie jak niewydolność serca i choroba wieńcowa.

Autor: KAM
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 13.05.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
"Spodziewaliśmy się czegoś więcej". Hotelarze z Bazylei nie kryją rozczarowania
Bez jednej nogi zdobyła szczyt. Niesie się nagranie z Tatr
Rekord oglądalności. Tylu Polaków obejrzało debatę prezydencką
Wyjątkowe gniazdo w Nadleśnictwie Rzepin. Leśnicy pokazali pisklaki
Skandal komunijny na Śląsku. Zamiast przyjęcia w restauracji, pizza z Żabki
Zaginęła 16-latka. Od ponad tygodnia nie daje znaku życia
Fronty zawisną nad Polską. IMGW podaje, co przyniosą
Oczekiwanie trwa. Co zrobi Putin? Zełenski "postawił mu ultimatum"
GIS wycofuje ze sklepów i ostrzega. Niebezpieczna substancja w herbacie
Akt wandalizmu na polskich grobach. Zniszczono zabytkowy pomnik
Jedna z piękniejszych roślin rabatowych. Kwitnie aż do jesieni
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić