Milena Górecka| 

Ostrzegają przed zimą. Stany zapalne gwarantowane

0

Początek idealnego wieczoru? Dla wielu oznacza to nakryty stół, domową kolację i romantyczne światło świec. Tymczasem naukowcy z Wydziału Zdrowia Publicznego na Uniwersytecie w Aarhus radzą zachować ostrożność i nie wdychać zbyt dużo tej "przytulnej atmosfery". O co właściwie chodzi?

Ostrzegają przed zimą. Stany zapalne gwarantowane
Pamiętaj o wietrzeniu pomieszczeń (Getty Images, Crispin la valiente)

Astma i stany zapalne

Gdy włączamy piekarnik, gotujemy coś na kuchence i palimy świeczki, wdychamy cząstki, które mogą zaszkodzić zdrowiu. Badanie naukowców z Aarhus udowadnia, że dotyczy to również bardzo młodych osób (18-25 lat) z łagodnymi objawami astmy.

- Wyniki naszych badań wskazują, że zanieczyszczenie powietrza wewnętrznego spowodowane oparami z gotowania i palenia świec może prowadzić do negatywnych skutków zdrowotnych, takich jak podrażnienia i stany zapalne - mówi jedna z autorek badania, dr Karin Rosenkilde Laursen.

Zaobserwowaliśmy, że nawet bardzo młode osoby z łagodnymi objawami astmy mogą odczuwać dyskomfort i negatywne skutki, jeśli pomieszczenie nie jest odpowiednio wentylowane podczas gotowania lub palenia świec. Młodsi ludzie z reguły są bardziej wytrzymali niż osoby starsze. Dlatego niepokojące jest to, że zauważyliśmy znaczący wpływ cząstek na tak młodą grupę wiekową - podkreśla.

Nie tylko jednak osoby ze zdiagnozowaną astmą muszą zwracać uwagę na jakość powietrza w pomieszczeniu.

- Wyniki badania są interesujące i dotyczą nas wszystkich. Zbliża się zima, kiedy często palimy świeczki oraz mniej chętnie otwieramy drzwi i okna podczas gotowania. Poprzez dbałość o zdrowsze powietrze wewnętrzne możemy pomóc w redukcji zachorowań na poważne choroby płuc i serca, a także na nowotwory - twierdzi naukowczyni.

Dr Karin Rosenkilde Laursen planuje kontynuować badania - tym razem chce sprawdzić, jak emisje z gotowania i palenia świec wpływają na zdrowe osoby dorosłe.

Metodyka badania

Opisane wnioski są wynikiem kontrolowanego, randomizowanego badania z podwójną ślepą próbą, w którym 36 młodych astmatyków było wystawionych na działanie trzech różnych czynników (czyste powietrze, emisje z gotowania, emisje z palenia świec) w komorach klimatycznych Uniwersytetu w Aarhus.

Każdorazowo uczestnicy spędzali pięć godzin w ściśle kontrolowanych warunkach. W tym czasie mierzono cząstki i gazy, a uczestnicy zgłaszali objawy związane z podrażnieniem i ogólnym samopoczuciem.

Biomarkery w odniesieniu do zmian zapalnych w drogach oddechowych były oceniane przed narażeniem na wspomniane warunki, natychmiast po nim oraz następnego dnia rano.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić