Milena Górecka| 

Pomaga schudnąć, poprawia trawienie. W Polsce wciąż niedoceniany

1

Amarantus to superfood, który zyskał uznanie ze względu na swoje liczne korzyści zdrowotne. Jadalne są nasiona tej bezglutenowej rośliny zbożowej, jak i jej liście. Co dokładnie oferuje nam amarantus i w jaki sposób włączyć go do diety?

Pomaga schudnąć, poprawia trawienie. W Polsce wciąż niedoceniany
Jakie właściwości ma amarantus? (Licencjodawca, Prashant Chauhan)

Dlaczego warto włączyć amarantus do diety?

W amarantusie znajduje się białko, wapń, cynk, żelazo oraz witaminy A i C. Amarantus jest również naturalnie bezglutenowy, co czyni go dobrym wyborem dla osób z nietolerancją glutenu. Zawartość błonnika i przeciwutleniaczy oraz obecność lizyny, niezbędnego aminokwasu, czyni go z kolei cennym źródłem energii i wspomaga wchłanianie wapnia.

Właściwości zdrowotne amarantusa

1. Wzmocnienie kości. Amarantus jest bogatym źródłem wapnia, wspierającym zdrowie kości.

2. Ochrona serca. Zawarty w nim magnez i kwas fenolowy pomagają chronić serce i utrzymywać poziom cholesterolu w normie.

3. Dodaje energii i buduje mięśnie. Amarantus jest źródłem białka roślinnego.

4. Wsparcie trawienia. Jako produkt bezglutenowy, jest nie tylko dobrym wyborem dla osób z celiakią, a zawartość błonnika sprawia, że amarantus wspiera utratę wagi i zapewnia uczucie sytości.

5. Działanie przeciwzapalne. Z badań opublikowanych w Molecular Nutrition and Food Research wynika, że dzięki amarantusowi można zmniejszyć kilka markerów stanu zapalnego. Amarantus łagodzi również ból.

6. Właściwości antyoksydacyjne. Z badań opublikowanych w Plant Foods for Human Nutrition wynika, że amarantus jest dobrym źródłem fenoli i pomaga chronić wątrobę przed uszkodzeniem przez alkohol. Co więcej, amarantus wspiera odporność i ogólne samopoczucie.

7. Kontrola cukru we krwi. Amarantus jest zalecany osobom narażonym na cukrzycę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Dlaczego warto jeść amarantus?

Jak włączyć amarantusa do diety?

Roślinę tę można spożywać na różne sposoby.

1. Ziarna, po ugotowaniu, mogą być alternatywą dla ryżu.

2. Na surowo, w formie ekspandowanej, czyli "dmuchanej". Świetnie smakuje z jogurtem.

3. Ugotowane ziarna mogą zastąpić płatki owsiane i inne płatki śniadaniowe.

4. Podsmażone z ulubionymi przyprawami (zalecamy pieprz i kminek) liście. To doskonała przystawka!

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić