Skraca życie. Wykańcza ciało jak palenie papierosów

429

Naukowcy z Framingham Heart Study doszli do zaskakujących wniosków. Wyniki ich badań wskazują, że niedobór kwasów omega-3 w naszym organizmie może być równie szkodliwy, co palenie papierosów.

Niedobór kwasów omega-3
Niedobór kwasów omega-3 (Getty Images/iStockphoto)

Niedobór kwasów omega-3 tak samo niebezpieczny, jak palenie papierosów

Kwasy omega-3 są dla nas niezwykle cenne. Wspomagają pracę serca i zapewniają prawidłowe działanie układu krążenia. Związki te pomagają również obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi, chronią przed zawałem serca, miażdżycą i udarem mózgu. Są również polecane w diecie osób pragnących zrzucić zbędne kilogramy. Wpływają na pracę mózgu, poprawiają pamięć i koncentrację. Co więcej, zapewniają też zdrowe włosy, paznokcie i poprawiają stan naszej skóry. Ich niedobór może wpłynąć negatywnie na funkcjonowanie całego naszego organizmu.

Naukowcy z Framingham Heart Study, porównując długość życia mieszkańców Japonii i Stanów Zjednoczonych doszli do zaskakujących wniosków. Ich badanie trwało 7 lat i wzięło w nim udział 2500 uczestników w wieku od 66 do 73 lat.

Japończycy, u których stwierdzono w organizmie średni wskaźnik kwasów tłuszczowych omega-3 był wyższy niż 8 procent, żyli o 5 lat dłużej niż Amerykanie, u których wskaźnik wynosił ok. 5 procent. Naukowcy uważają, że dieta uboga w kwasy omega-3 może nie tylko zwiększać ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, ale też skraca życie.

‘’Aktywni palacze w wieku 65 lat żyją cztery lata krócej niż osoby niepalące. To oznacza skrócenie życia porównywalne z posiadaniem niskiego wskaźnika kwasów omega-3 ‘’ – powiedział dr Michael McBurney, jeden z autorów badania. Jego wyniki opublikowano w "American Journal of Clinical Nutrition".

Jak zwiększyć poziom kwasów omega-3 w organizmie? Przede wszystkim za pomocą diety. Te cenne związki znajdziemy w oleju sojowym, rzepakowym, oliwie z oliwek, nasionach chia, awokado, siemieniu lnianym, oleju sezamowym, oleju z pestek winogron, orzechach włoskich, oleju kukurydzianym oraz rybach, takich jak karp, łosoś, makrela oraz tuńczyk.

Autor: KGG
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić