Kamil S. Sikora| 

Słodka trucizna. Już 100 ml dziennie zwiększa ryzyko raka

38

Spożywanie niektórych produktów wpływa niekorzystnie na kondycję naszego organizmu, a w rezultacie może przyczynić się do rozwoju poważnych chorób. Do groźnych dla zdrowia należy zaliczyć nich słodkie napoje gazowane. Jak wynika z najnowszych badań, sięgając po nie regularnie, znacznie zwiększamy ryzyko zachorowania na raka.

Słodka trucizna. Już 100 ml dziennie zwiększa ryzyko raka
Soki z dodatkiem cukru mogą fatalnie wpłynąć na organizm (Licencjodawca, Zero Creatives GmbH)

Dietetycy i lekarze z całego świata od dawna ostrzegają, że nadmierne spożywanie cukru może być bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia. Zbyt duża ilość tej substancji w codziennym jadłospisie zwiększa ryzyko rozwoju nadwagi, otyłości, próchnicy zębów, insulinooporności, cukrzycy typu 2 i innych dolegliwości. "Białą śmierć" znajdziemy nie tylko w cukiernicy, ale również w żywności i popularnych słodzonych napojach.

Naukowcy z Université Sorbonne Paris Cité wzięli pod lupę napoje gazowane, by sprawdzić, jak mogą się one przyczynić do rozwoju komórek rakowych w naszym organizmie. Wyniki badania zostały opublikowane na łamach czasopisma medycznego "British Medical Journal".

Eksperci dokonali analizy danych medycznych 100 tys. osób pod kątem zachorowalności na choroby nowotworowe. Zespół naukowy wziął pod uwagę zarówno spożywanie słodkich napojów gazowanych i soków owocowych, jak i picie słodzonej kawy i herbaty oraz napojów energetycznych. Podczas badania uwzględniono również napoje zawierające bezkaloryczne słodziki.

Specjaliści stwierdzili, że uczestnicy spożywający przynajmniej 100 ml napojów słodzonych byli o 18 proc. bardziej narażeni wystąpienie choroby nowotworowej. Zauważyli także, iż dokładnie 2193 pacjentów spośród 100 tys. uczestników badania cierpiało już na to niebezpieczne schorzenie.

Naukowcy nie stwierdzili jednak, by napoje z dodatkiem sztucznych słodzików wykazywały właściwości kancerogenne. Jak wynika z ich obserwacji, słodzone soki owocowe podnoszą ryzyko zachorowania na raka o 12 proc. Zdaniem ekspertów, konieczne jest wykonanie kolejnych badań w celu doprecyzowania zdobytych dotychczas informacji.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Zobacz także: Ketchup z cukinii z nutką curry. Zaskakujący smak
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić