aktualizacja 

Śmierć w płynie? Najlepiej wyrzuć, jeśli masz to w domu

234

Cukier dodawany jest do wielu produktów. Znajdziemy go nie tylko w napojach powszechnie uznawanych za szkodliwe, ale także w sokach owocowych, wodach smakowych czy izotonikach. Oprócz sporej dawki cukru, niekiedy zawierają one również inne bardzo szkodliwe dla zdrowia substancje. Właśnie dlatego często przez dietetyków nazywane są "śmiercią w płynie". Dlaczego słodzone napoje są tak niebezpieczne?

Śmierć w płynie? Najlepiej wyrzuć, jeśli masz to w domu
Spożywanie słodzonych napojów zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci. (Unsplash, Shane)

Zabójcze dawki cukru 

Badacze od wielu lat sygnalizują, że spożywanie słodkich, kolorowych napojów, jest bardzo groźne dla naszego zdrowia. Badania jasno wskazują, że ich picie przyczynia się do rozwoju takich chorób jak cukrzyca, osteoporoza, otyłość, choroby dziąseł i próchnica czy nawet nowotwory. Zwiększa ryzyko udaru czy chorób serca. Słodkie napoje mogą być bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia.

Naukowcy z Harvard T.H. Chan School of Public Health potwierdzili w wyniku długoletnich badań na Amerykanach, że długotrwałe spożywanie słodzonych napojów zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci nawet o 21 proc.

Napoje słodzone to tak naprawdę wszelkie produkty, do których dodawany jest cukier, często pod zmienionymi nazwami. Może to być m.in.: cukier brązowy, słodzik kukurydziany, syrop kukurydziany, fruktoza, glukoza, syrop glukozowo-fruktozowy, wysokofruktozowy syrop kukurydziany, syrop klonowy, dekstroza krystaliczna, miód, syrop słodowy, melasa, cukier biały. 

W jakich napojach najczęściej występuje dodatek cukru? Są to przede wszystkim gazowane i niegazowane napoje bezalkoholowe, soki, napoje energetyczne, lemoniady i słodkie herbaty, wody smakowe czy napoje mleczne. W takich napojach można znaleźć ogromne ilości cukru, które szkodą już w jamie ustnej. 

Niebezpieczne wyrzuty insuliny 

Słodkie napoje są niezdrowe także dlatego, że powodują gwałtowne wzrostu poziomu insuliny oraz glukozy we krwi. Częste spożywanie słodzonych napojów to także prosta droga do nabycia insulinooporności i rozregulowania gospodarki hormonalnej. Działa to jak łańcuch przyczynowo-skutkowy. Najpierw dochodzi do stanu cukrzycowego, co robi nietolerancję węglowodanów, która prowadzi do cukrzycy typu 2. Z kolei cukrzyca i otyłość zwiększają ryzyko zachorowania na raka trzustki, jelita grubego, nerek, przełyku, krwi czy macicy. 

Słodzone napoje uzależniają, dlatego tak trudno jest powstrzymać się przed ich spożyciem. Im więcej cukru dostarcza się do organizmu, tym trudniej z dnia na dzień porzucić szkodliwy nawyk żywieniowy. Warto zacząć od małych kroków — postarać się ograniczyć spożywanie i kontrolować to, jak wiele słodzonych napojów się spożywa. 

Autor: OSK
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić