Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik| 

Smoczy owoc. Chroni komórki przed nowotworowymi mutacjami

0

Pitahaja (pitaja), zwana inaczej smoczym owocem smakuje jak połączenie gruszki z truskawką i kiwi. Najczęściej spotykana w polskich sklepach odmiana charakteryzuje się neonowo różową (niejadalną) skórką i białym miąższem z drobnymi, czarnymi pestkami. Zarówno miąższ, jak i same pestki mają szereg właściwości zdrowotnych, obok których nie sposób przejść obojętnie.

Smoczy owoc. Chroni komórki przed nowotworowymi mutacjami
Smoczy owoc to bogactwo antyoksydantów (Licencjodawca)

Co to jest pitahaja?

Pitahaja jest pochodzącym z Meksyki i Ameryki Środkowej owocem kaktusa, który kwitnie tylko w nocy. Swoją potoczną nazwę - smoczy owoc - zawdzięcza budowie skórki, do złudzenia przypominającej smocze łuski. Występuje w trzech odmianach:

  • odmiana czerwona — ma czerwoną lub różową skórkę i biały miąższ;
  • odmiana żółta — z żółtą skórką i białym miąższem;
  • pitahaja z Kostaryki — ma czerwoną skórka i czerwony miąższ.

Zobacz także: Napędza cukrzycę. "Sieje spustoszenie w naszym organizmie"

Składniki odżywcze w smoczym owocu

W drobnych pestkach smoczego owocu znajdują się wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które wspomagają pracę mózgu i mają działanie przeciwzapalne. Miąższ zawiera z kolei antynowotworowe i przeciwstarzeniowe przeciwutleniacze i fitoalbuminę oraz ochronne barwniki betalainowe, które chronią komórki przed nowotworowymi mutacjami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Pitaja, czyli smoczy owoc

Regularne spożywanie smoczego owocu dostarcza organizmowi witaminę C, witaminy z grupy B, wapń, fosfor i żelazo, a także zmniejsza ryzyko anemii, nadciśnienia i rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Obniża też poziom tzw. złego cholesterolu i zapobiega nagłym skokom cukru we krwi – jest więc polecane osobom borykającym się z hipercholesterolemią i cukrzycą.

To przekąska niskokaloryczna i jednocześnie sycąca – 100 gramów pitahaji dostarcza 52 kalorii i sporo błonnika, który pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego i funkcje trawienne organizmu.

Jak jeść smoczy owoc?

Dojrzały owoc ma miękką skórkę, z której wyrastają sztywne, zielone listki. Plamy na skórce lub inny kolor listków świadczy o tym, że owoc jest już przejrzały, zaś zbyt twarda skórka dowodzi niedojrzałości.

Dojrzałą pitahaję można przekroić na pół i wyjadać miąższ łyżeczką albo obrać ze skórki i konsumować w kawałkach. Najlepiej smakuje na surowo, lekko schłodzona. Warto dodawać ją do sałatek, owsianek, jogurtów, lodów, mlecznych koktajli i deserów. Świetnie smakuje również jako dodatek do wody.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić