Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Kamil S. Sikora
|
aktualizacja

Test świeżości. Tak sprawdzisz, czy jajko nadaje się do spożycia

0
Podziel się:

Problem marnotrawstwa żywności dotyczy całego świata. W Polsce nasila się zwłaszcza w okresie poświątecznym. Przekroczenie terminu przydatności do spożycia to jedna z najczęstszych przyczyn wyrzucania jedzenia. Czy jednak zawsze należy od razu wyrzucać taki produkt?

Test świeżości. Tak sprawdzisz, czy jajko nadaje się do spożycia
Jak przeprowadzić test świeżości jajek? (Aleksandr Stepanov)

Jajka

Zazwyczaj termin przydatności do spożycia umieszczony na opakowaniach lub skorupkach jajek jest dosyć krótki. Jeżeli znajdziemy w naszej lodówce jajka z przekroczoną datą ważności, wcale nie musimy się ich pozbywać. W tej sytuacji możemy wykonać test świeżości jajka i włożyć je do szklanki z wodą. Jajko, które pozostaje na dnie, możemy zjeść. Jednak jeśli ustawi się pionowo i wypłynie na powierzchnię, wtedy lepiej je wyrzucić. Czasem nawet jajka, których termin spożycia upłynął kilkanaście dni temu, wciąż nadają się do spożycia.

Chleb

Chleb trzymany w lodówce szybciej zrobi się czerstwy i niesmaczny, dlatego najlepsza dla niego będzie temperatura pokojowa. Bochenki odpowiednio przechowywane można jeść nawet do 5 dni po upływie terminu przydatności. Ale jeśli na chlebie zauważymy nawet niewielką ilość pleśni, powinniśmy go od razu wyrzucić - w całości.

Ziemniaki

Ziemniaki przechowywane w odpowiednich warunkach długo nadają się do spożycia. Z czasem na bulwach pojawią się kiełki, które oznaczają, że ziemniak posiada mniej walorów smakowych i odżywczych. Jeżeli odetniemy pędy, a warzywo jest wciąż twarde i jędrne, możemy jej bez obawy wykorzystać w swojej kuchni.

Mleko

Żeby sprawdzić, czy mleko po terminie ważności możemy wypić, należy je powąchać. Kwaśny zapach świadczy o tym, że jest zepsute i z pewnością nie będzie nam smakowało.

Pierś z kurczaka

W przypadku paczkowanego surowego drobiu trzymanego w lodówce, należy bezwzględnie trzymać się terminu przydatności do spożycia. Możemy spożyć mięso maksymalnie jeden dzień po upływie tego terminu. Z kolei w zamrażarce drób możemy przechowywać nie dłużej niż 3 miesiące.

Pamiętajmy, że producenci żywności nie bez powodu umieszczają na produktach datę przydatności do spożycia. Przestrzegając tego terminu, będziemy mieli pewność, że produkt nie stracił swoich walorów jakościowych. Osoby z problemami żołądkowymi, osoby w podeszłym wieku, kobiety spodziewające się dziecka i karmiące piersią powinny zwracać szczególną uwagę na te informacje.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(0)
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić