Twaróg, którego lepiej nie kupować. Ekspert stanowczo odradza

Biały ser świetnie sprawdza się jako farsz do naleśników i pierogów, to też podstawowy składnik tradycyjnego sernika, ale można z niego przygotować również twarożek ze szczypiorkiem na śniadanie. Poza tym twaróg ma właściwości prozdrowotne. Przeczytaj o tym, dlaczego warto jeść biały ser i jaki rodzaj wybrać.

Zwróć uwagę na kolor twarogu. Nie może być żółty
Źródło zdjęć: © Getty Images

Biały ser zawiera kazeinę, pełnowartościowe białko, które bez problemu trawi każdy zdrowy organizm. Ten najważniejszy składnik twarogu wspomaga prawidłową budowę naszych kości i tkanek. Poza tym jest niezbędny do produkcji hormonów, enzymów oraz ciał odpornościowych.

Twaróg warto łączyć z produktami zbożowymi, gdyż w ten sposób uzupełnia się skład aminokwasów i w pełni umożliwiamy naszemu organizmowi wykorzystanie białka pochodzenia roślinnego - mówi dla WP abcZdrowie Monika Konieczna, specjalista ds. żywienia.

Miejsce "must see" podczas wizyty w Leeds. Istnieje ponad 200 lat

Biały ser posiada również aminokwasy, które uczestniczą w procesie tworzenia nowych oraz regeneracji uszkodzonych komórek. Ponadto biały ser zawiera wapń, fosfor, cynk, potas, jod oraz witaminę A,D,E i witaminy z grupy B.

Twaróg jest produktem bogatym w lizynę. Niedobór tego aminokwasu egzogennego może powodować zmęczenie, rozdrażnienie i problemy z koncentracją. Ponadto substancja ta zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów i miażdżycy.

Twaróg zawiera wiele kwasów tłuszczowych, które powinny być obecne w naszym codziennym jadłospisie np. kwas linolowy i oleinowy. Te tłuszcze wspomagają przyswajanie przez nasz organizm witaminy A,D i E.

Jeśli chodzi o wybór najzdrowszego rodzaju sera białego, to najlepiej sięgnąć po twaróg półtłusty. Z kolei osobom na diecie zaleca się spożywanie chudego białego sera np. z dodatkiem oliwy z oliwek.

Niestety, ser twarogowy nie jest wskazany dla osób uczulonych na białko lub z nietolerancją laktozy. Takie osoby mogą wybrać produkty mleczne bez zawartości alergenów, co niestety obniża ich walory smakowe, ale nie powoduje dolegliwości żołądkowych u takich osób.

Jak podkreśla dietetyk w rozmowie z WP abcZdrowie, bardzo miękki twaróg ma zbyt wysoką zawartość serwatki. Natomiast jeżeli biały ser jest zbity w grudki albo ma kaszkowatą konsystencję, to świadczy o przegrzaniu skrzepu. Wobec tego najlepszy będzie twaróg o gładkiej i zwartej konsystencji.

Twaróg powinien mieć lekko kwaśny smak, ale nie może szczypać nas w język. Jeżeli jest świeży nigdy nie powinien być żółty tylko biały i kremowy.

Kupując biały ser w sklepie należy dokładnie sprawdzić jego skład i termin ważności. Jeżeli kupujemy twaróg na targu, najlepiej korzystać ze sprawdzonego źródła, wówczas mamy pewność, w jaki sposób był produkowany i gdzie przechowywany.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Żak dostał zgodę na widzenia. Wiadomo kogo może zobaczyć
Żak dostał zgodę na widzenia. Wiadomo kogo może zobaczyć
Barbara Nowacka apeluje po tragedii w Jeleniej Górze. "Nie róbcie tego, proszę"
Barbara Nowacka apeluje po tragedii w Jeleniej Górze. "Nie róbcie tego, proszę"
Skandaliczne słowa Rosjanina. "Musimy zniszczyć Berlin"
Skandaliczne słowa Rosjanina. "Musimy zniszczyć Berlin"
Igrzyska 2026. Polski minister ostro o występie Rosjan
Igrzyska 2026. Polski minister ostro o występie Rosjan
Zdemaskowali Putina. Zdradziła go choinka i długopisy
Zdemaskowali Putina. Zdradziła go choinka i długopisy
Lekarze w Anglii chcą podwyżek. Rozpoczęli strajk. "Nieodpowiedzialne"
Lekarze w Anglii chcą podwyżek. Rozpoczęli strajk. "Nieodpowiedzialne"
60-lecie Bunkra Sztuki w Krakowie. Na kamienicy pojawił się niezwykły mural
60-lecie Bunkra Sztuki w Krakowie. Na kamienicy pojawił się niezwykły mural
Było o włos od tragedii. Kierowca zrobił to tuż przed tunelem
Było o włos od tragedii. Kierowca zrobił to tuż przed tunelem
Poszła po ryby na święta. Zapłaciła ogromne pieniądze
Poszła po ryby na święta. Zapłaciła ogromne pieniądze
Jak zrobić zupę grzybową? Z tego przepisu smakuje obłędnie
Jak zrobić zupę grzybową? Z tego przepisu smakuje obłędnie
"Żelazna Kopuła" w nowej wersji? Brytyjczycy mają plan
"Żelazna Kopuła" w nowej wersji? Brytyjczycy mają plan
Kenijczycy walczyli dla Rosji w Ukrainie. Jest decyzja
Kenijczycy walczyli dla Rosji w Ukrainie. Jest decyzja