Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

"Twór genetyczny". Najgorsza ryba, niestety Polacy ją uwielbiają

306

Wiele osób najchętniej spędza wakacje nad polskim morzem. Będąc nad Bałtykiem, chcemy koniecznie spróbować tamtejszych rybnych potraw. Wybór jest naprawdę szeroki, ale nie każda ryba serwowana w nadmorskich rejestracjach i smażalniach powinna znaleźć się w naszym jadłospisie. Dowiedz się, których produktów powinniśmy unikać.

"Twór genetyczny". Najgorsza ryba, niestety Polacy ją uwielbiają
Panga to twór genetyczny, nie występuje naturalnie w przyrodzie (Licencjodawca, Evgeniy Akimenko)

Lokale gastronomiczne nad polskim morzem oferują bardzo szeroki wachlarz lokalnych potraw. Gatunki ryb, które możemy zamówić, to m.in.: pstrąg, sandacz, morszczuk, łosoś, miruna, śledź, makrela, flądra, szprotka, miętus, karp, jesiotr, halibut, szczupak, okoń, dorsz i panga.

Lekarze i dietetycy od dawna polecają jedzenie ryb przynajmniej dwa razy w ciągu tygodnia. Są zdecydowanie lepszym wyborem niż czerwone mięso. Znajdziemy w nich takie cenne elementy jak: witamina A, D, E, K, fosfor, jod, magnez, selen, mangan, miedź, białko i wielonienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3 i omega-6). Przed wyborem ryby warto jednak wiedzieć, która z nich jest nie tylko smaczna, ale również zdrowa. Ekspertka zdecydowanie odradza jedzenie pangi, która niestety jest powszechna w menu Polaków.

To nie jest ryba występująca naturalnie w przyrodzie. Panga to twór genetyczny stworzony na potrzeby szerokiego rynku konsumpcyjnego. Hoduje się ją głównie w Wietnamie w basenach. Odpowiednio się ją karmi, podając m.in. hormony wzrostu, tak by w krótkim czasie uzyskała odpowiedni gabaryt – podkreśliła w rozmowie z WP abcZdrowie dietetyczka Agnieszka Piskała-Topczewska.

Ekspertka ostrzega też przed jedzeniem łososia pochodzącego z hodowli, podczas której stosuje się antybiotyki i hormony wzrostu. Zdaniem dietetyczki w trosce o nasze zdrowie powinniśmy wybierać ryby żyjące krótko. Można do nich zaliczyć dorsza lub flądrę, która jest rybą niskodenną, dlatego w jej mięsie nie znajdziemy zbyt dużej ilości toksycznych substancji. Warto również sięgać po makrele, śledzia i sardynkę.

Poza tym należy zwrócić uwagę, w jaki sposób jest przygotowana i podana zamówiona przez nas ryba. Produkt smażony w głębokim tłuszczu z dodatkiem frytek i majonezu podnosi stężenie złego cholesterolu LDL we krwi i dostarcza do naszego organizmu sporo pustych kalorii. Regularne sięganie po tego rodzaju dania zwiększa ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca, udaru mózgu, nadwagi, otyłości i niektórych chorób nowotworowych.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Baszar al-Asad nie żyje? Pojawiają się teorie o katastrofie lotniczej
Wjechał pod pociąg towarowy. Sąsiedzi w szoku. "Pewnie się zagapił"
Rosja odpuściła Syrię, by skupić się na Ukrainie. Donald Trump zabiera głos
Żona al-Asada uciekła z dziećmi. Dyktator zginął w katastrofie lotniczej?
Rekordowa aukcja w USA. Niewiarygodne, za ile sprzedano kultowe pantofelki
Nowy raport Kościoła. W tej diecezji jest najmniej wierzących w Polsce
Lotnisko Chopina planuje obsłużyć 23 mln pasażerów. To początek rozwoju
Śledztwo ws. wprowadzenia stanu wojennego w Korei. Prezydent na celowniku
Wolne wybory po obaleniu prezydenta Asada? MSWiA monitoruje sytuację w Syrii
Kontrowersje wokół dekoracji świątecznych w Zakopanem. Za ich podziwianie trzeba zapłacić
Mikołajki na Krupówkach. Takich tłumów nikt się nie spodziewał
Roboty chirurgiczne rewolucjonizują szpitale. Lekarze mogą pracować dłużej
Wróć na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić