Najbardziej toksyczna ryba. Kumuluje rakotwórcze dioksyny
W rybach znajdziemy m.in. cenne kwasy tłuszczowe, łatwo przyswajalne białko, witaminy i sole mineralne. Ryby wykazują również wiele prozdrowotnych właściwości, dlatego warto po nie sięgać regularnie. Niestety, niektóre ryby mogą zawierać toksyczne substancje. Dowiedz się, na które gatunki należy szczególnie uważać.
Łosoś hodowlany
Ten gatunek ryby można rozpoznać po lekko różowym mięsie i delikatnym smaku. Łosoś zawiera takie cenne elementy jak witamina A, B, D, jod, cynk, potas, selen i znaczne ilości kwasów tłuszczowych Omega-3. Pomimo zdrowotnych i smakowych walorów, w niektórych przypadkach spożywanie tych ryb może odbić się negatywnie na naszej kondycji zdrowotnej. Wszystko przez warunki, w jakich żyją. Spożycie łososia może wiązać się z przyjęciem dawki rtęci czy rakotwórczych dioksyn.
Tiktokerka wywiozła z Biedronki pełen wózek. Pokazała, co kupiła
W naszym kraju w sklepach spożywczych najczęściej można spotkać łososia hodowlanego z Norwegii. Wprawdzie skandynawskiej hodowle przewyższają standardem ekologicznym hodowle ryb w Wietnamie, ale jednak warunki, w jakich rozmnażają się te stworzenia, są podobne. Zdarza się, że łososie są trzymane w klatkach i podawana jest im najtańsza karma wyprodukowana na bazie sztucznych barwników, antybiotyków i odpadków. Jedzenie ryby, która ma styczność z odchodami, pasożytami i patogenami będzie wpływać niekorzystnie na nasze zdrowie.
Flądra
Flądra, inaczej płastuga, jest dosyć popularna w Polsce, a jej naturalnym środowiskiem są przybrzeżne wody morskie i ujścia rzek. Możemy ją rozpoznać po płaskim kształcie i niesymetrycznej budowie. Dorosłe flądry podczas spoczynku leżą na dnie na jednym boku, co sprawia, że w ich mięsie mogą występować szkodliwe substancje. Poza tym płastugi żywią się bezkręgowcami, które w swoich organizmach kumulują toksyczne związki. Z kolei w mięsie flądry bałtyckiej może występować iperyt. Jest to żrąca substancja zalegająca na dnie morza, która pozostała tam po drugiej wojnie światowej.
Tuńczyk
Tuńczyka można kupić zarówno w formie surowej, wędzonej, jak i konserwowej. Poza cennymi dla organizmu elementami, w tej rybie może być obecna również rtęć. Tuńczyki to drapieżniki, które zjadają mniejsze ryby, w których organizmach mogą znajdować się toksyny. Jedną z zalet tuńczyka jest fakt, że w porównaniu z łososiem zawiera mniej rakotwórczych dioksyn.
Inne gatunki ryb, które zawierają toksyczne substancje, to: panga, tilapia, makrela, sum importowany czy śledź bałtycki.
Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie