Unikaj jak ognia. Zapychają tętnice trójglicerydami

Zbyt dużo trójglicerydów w naszym organizmie zwiększa ryzyko nie tylko otyłości i rozwoju cukrzycy, ale i chorób serca oraz miażdżycy. Okazuje się, że aby obniżyć ich poziom we krwi należy wyeliminować z diety warzywa skrobiowe. Jakie?

Obraz
Źródło zdjęć: © Getty Images

Trójglicerydy to tłuszcze proste, które są częścią tkanki tłuszczowej. Są niezbędne do prawidłowego działania organizmu, ale ich zbyt wysoki poziom jest niebezpieczny dla zdrowia. Chociaż wiele osób uważa, że by wyrównać poziom trójglicerydów wystarczy zrezygnować z tłustych potraw i alkoholu, to nie jest to do końca prawda. W naszej diecie powinny zostać również ograniczone warzywa skrobiowe.

Ziemniaki

Polacy kochają ziemniaki. Są częstym dodatkiem do obiadów, sałatek, czy domowych fast foodów. Podajemy je w różnych postaciach: smażone, gotowane, pieczone czy puree.

Niestety, tych warzyw powinny unikać osoby, które mają we krwi podwyższony poziom trójglicerydów. Ziemniaki posiadają bowiem wysoki indeks glikemiczny i mają w sobie dużo skrobi. Skrobia w nadmiernej ilości przekształca się w trójglicerydy, które zwiększają ilość tkanki tłuszczowej w ciele. W dodatki ziemniaki często spożywamy z masłem i solą, co również nie wpływa pozytywnie na nasze zdrowie.

Groszek i kukurydza

Groszek i kukurydza (szczególnie w puszkach) również nie powinny gościć w jadłospisie osób z wysokim poziomem trójglicerydów. Warzywa te mają dużą zawartość skrobi - podobnie jak ziemniaki. Lepszym wyborem dla zdrowia będzie np. kalafior, kapusta lub brokuł. A jeśli uwielbiamy sałatkę jarzynową z dodatkiem majonezu, to na taką rozpustę pozwólmy sobie tylko raz w roku.

Fasola

Fasola jest bogatym źródłem błonnika i białka, jednak nie jest wskazana dla wszystkich. Fasola zawiera fruktozę, która w nadmiarze przekształca się w trójglicerydy. Najwięcej fruktozy mają duże ziarna fasoli, więc jeżeli koniecznie chcemy ją jeść fasolę, to powinniśmy wybrać fasolę o drobnych ziarnach.

Bataty

Bataty czyli słodkie ziemniakami coraz częściej pojawiają się w naszym jadłospisie. Wydają się być zdrowszą alternatywą dla ziemniaków. Zawierają węglowodany złożone, które się wolniej wchłaniają. Mają też niższy indeks glikemiczny. Niestety, podobnie jak ziemniaki zawierają dużą ilość skrobi, która przekształca się w trójglicerydy.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową