Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KAM
|

Unikaj jak ognia. Zapychają tętnice trójglicerydami

198
Podziel się:

Zbyt dużo trójglicerydów w naszym organizmie zwiększa ryzyko nie tylko otyłości i rozwoju cukrzycy, ale i chorób serca oraz miażdżycy. Okazuje się, że aby obniżyć ich poziom we krwi należy wyeliminować z diety warzywa skrobiowe. Jakie?

Unikaj jak ognia. Zapychają tętnice trójglicerydami
(Getty Images)

Trójglicerydy to tłuszcze proste, które są częścią tkanki tłuszczowej. Są niezbędne do prawidłowego działania organizmu, ale ich zbyt wysoki poziom jest niebezpieczny dla zdrowia. Chociaż wiele osób uważa, że by wyrównać poziom trójglicerydów wystarczy zrezygnować z tłustych potraw i alkoholu, to nie jest to do końca prawda. W naszej diecie powinny zostać również ograniczone warzywa skrobiowe.

Ziemniaki

Polacy kochają ziemniaki. Są częstym dodatkiem do obiadów, sałatek, czy domowych fast foodów. Podajemy je w różnych postaciach: smażone, gotowane, pieczone czy puree.

Niestety, tych warzyw powinny unikać osoby, które mają we krwi podwyższony poziom trójglicerydów. Ziemniaki posiadają bowiem wysoki indeks glikemiczny i mają w sobie dużo skrobi. Skrobia w nadmiernej ilości przekształca się w trójglicerydy, które zwiększają ilość tkanki tłuszczowej w ciele. W dodatki ziemniaki często spożywamy z masłem i solą, co również nie wpływa pozytywnie na nasze zdrowie.

Groszek i kukurydza

Groszek i kukurydza (szczególnie w puszkach) również nie powinny gościć w jadłospisie osób z wysokim poziomem trójglicerydów. Warzywa te mają dużą zawartość skrobi - podobnie jak ziemniaki. Lepszym wyborem dla zdrowia będzie np. kalafior, kapusta lub brokuł. A jeśli uwielbiamy sałatkę jarzynową z dodatkiem majonezu, to na taką rozpustę pozwólmy sobie tylko raz w roku.

Fasola

Fasola jest bogatym źródłem błonnika i białka, jednak nie jest wskazana dla wszystkich. Fasola zawiera fruktozę, która w nadmiarze przekształca się w trójglicerydy. Najwięcej fruktozy mają duże ziarna fasoli, więc jeżeli koniecznie chcemy ją jeść fasolę, to powinniśmy wybrać fasolę o drobnych ziarnach.

Bataty

Bataty czyli słodkie ziemniakami coraz częściej pojawiają się w naszym jadłospisie. Wydają się być zdrowszą alternatywą dla ziemniaków. Zawierają węglowodany złożone, które się wolniej wchłaniają. Mają też niższy indeks glikemiczny. Niestety, podobnie jak ziemniaki zawierają dużą ilość skrobi, która przekształca się w trójglicerydy.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(198)
Olga
10 miesięcy temu
Chętnie bym poczytała o tym, co jeść. Już sama nie wiem, co jest zdrowe, a co szkodzi. Zgłupieć można.
Konio
rok temu
Skrobi oczywiście nie trawimy, ale jest istotna dla perystaltyki jelit. Organizm ludzki to struktura bardziej złożona niż nam się wydaje. Takie zero jedynkowe podejście jest poważnym błędem poznawczym. To dlatego w medycynie nigdy nie mówi się na pewno tylko może.
Nieokrzesany
rok temu
Warzywa niezdrowe... To jakaś nowość.
Motolucyfer
rok temu
Jasne! To co kiedyś uznawano za zdrowe po latach okazywało się trucizną. Zatkajmy tyłek kółkiem i nie jedzmy nic
Piotrr
rok temu
Jak ognia unikaj takich artykułów. Takich bzdury nie czytałem dawno
Ter
rok temu
Prościej będzie jak napiszesz co jeść co jest najnaj zdrowsze o ile znawca wie hahaha
Rysia
rok temu
Dużo czytam i to co przeczytałam to nic nie powinniśmy jeść bo wszystko szkodzi chleb ziemniaki i wiele innych produktów
Alibaba
rok temu
Kogo się boją moje komentarze, że stąd pouciekały?
Artur..
rok temu
A frytki to co, ja to lubię i będę lubial. Przestancie kit wciskać, zajmijcie się czymś poważniejszym, znawcy z zlasowanymi muzgami, dostanie parę złociszów i nakręca głupoty żeby się coś działo i myśli że ludziska to chwycą chyba taki jak ty opinioznawco
Vip
rok temu
To wszystko jest pic na wodę raz piszą że zdrowe drugi raz że nie. Jem wszystko tylko z umiarem i nie słucham pseudo znawców.
Brednie
rok temu
NIE DŁUGO NAPISZA ZE NIC NIE MOŻNA JEŚĆ BO WSZYSTKO SZKODZI BUJDA NA RESORACH.WEDŁUG TYCH EKSPERTÓW NAJLEPIEJ ŻYĆ DZIĘKI SŁOŃCU I POWIETRZU!
Jalaboja
rok temu
Oczywiście nie unikać smarzonego tłustego mięsa, tłuszczy trans, tylko zdrowych warzyw eh :)
Wcz
rok temu
Tylko GMO i Glifosat.
Ksiądz
rok temu
Ten sam autor za 10 minut napisze w 3 minuty kolejny nieprzemyślany bzdet o tym jak bardzo zdrowo jeść te rzeczy których zdrowotność tu teraz zakwestionował. Dochodzę do wniosku że o2.pl w ramach oszczędności zatrudnia chmarę niechcianych chińskich dzieci które za miskę ryżu całymi dniami zmusza do tłumaczenia translatorem pierdół z całego świata i bezmyślnie publikuje wyniki ich pracy. Nie wierzę że takie coś napisał ktoś kto rozumiał co pisał!
...
Następna strona
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić