Kamil S. Sikora| 

Więcej cukru niż w napoju gazowanym. Zwiększa ryzyko raka skóry

24

Chociaż większości konsumentów mogłoby się wydawać, że napój pomarańczowy jest dobry dla zdrowia i urody, ostatnie badania stanowczo temu przeczą. Znany dietetyk ostrzega, napoje pomarańczowe mogą być tak samo szkodliwe dla naszego organizmu jak napoje gazowane.

Więcej cukru niż w napoju gazowanym. Zwiększa ryzyko raka skóry
Pomarańcze zawierają dużo cukru (Licencjodawca, Ashish Kumar)

Cukier w soku pomarańczowym

Sok z pomarańczy zawiera takie cenne elementy jak witamina C, witaminy z grupy B, fosfor, wapń, magnez, cynk, żelazo, potas i sód. Zdaniem Roberta Lustiga, autora publikacji pt. "Fat Chance: Gorzka prawda o cukrze", w pysznych napojach znajdziemy również znaczne ilości cukru.

Amerykański dietetyk twierdzi, że napój z pomarańczy ma w sobie więcej szkodliwej substancji niż napoje gazowane. Jak zaznaczył ekspert, cukier, który naturalnie występuje w pomarańczach, podobnie jak produkt znajdujący się w naszej cukiernicy, sprzyja rozwojowi cukrzycy i otyłości.

Ilość kalorii w 100 proc. naturalnym soku pomarańczowym jest większa niż w takiej samej porcji słodkiego napoju gazowanego - podkreśla dietetyk.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...

Zobacz także: Zastosowania pomarańczy, o których możesz nie wiedzieć

Eksperci radzą, że pomarańcze najlepiej zjadać w całości, ponieważ obecne w nich włókna wpływają korzystnie na metabolizm cukru. Dzięki temu nie dostarczamy bezpośrednio do naszej wątroby znacznych ilości tej substancji. Świeże owoce warto jeść również ze względu na dużą zawartość cennego dla naszego organizmu błonnika pokarmowego.

Sok z pomarańczy a ryzyko nowotworów

Naukowcy z Uniwersytetu Indiana w Stanach Zjednoczonych postanowili sprawdzić zależność pomiędzy spożywaniem soku z pomarańczy a ryzykiem rozwoju raka skóry. Amerykańscy eksperci przeanalizowali dane medyczne osób, które regularnie sięgały po ten napój. Po zakończeniu badań okazało się, że picie więcej niż jednej szklanki soku pomarańczowego w ciągu dnia o 54. proc. zwiększa ryzyko wystąpienia czerniaka. Badacze zauważyli również, że spożywanie więcej niż jednej pomarańczy dziennie podnosi prawdopodobieństwo rozwoju nowotworu skóry nawet o 79 proc.

Już jedna szklanka soku dziennie zwiększa ryzyko raka. Badania sugerują znaczny wzrost ryzyka czerniaka związanego z wyższym spożyciem cytrusów – stwierdził kierownik badań dr Andrew Marley.

Naukowcy uważają, że ryzyko pojawienia się czerniaka jest związane z psoralenem, który znajdziemy w owocach cytrusowych. Ten organiczny związek chemiczny powoduje, że nasza skóra jest bardziej podatna na szkodliwe skutki nadmiernej ekspozycji na promieniowanie UV. Zbyt długie przebywanie na pełnym słońcu bez odpowiednich środków ochronnych jest jedną z głównych przyczyn rozwoju czerniaka.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić