Dominika Najda| 
aktualizacja 

Więcej potasu niż w bananach. Zbija ciśnienie, wzmacnia serce

41

Aby zminimalizować ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, lekarze zalecają utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi. Środkiem do osiągnięcia tego celu jest m.in. dieta bogata w potas. I nie trzeba się bardzo gimnastykować, żeby ją sobie zapewnić — wystarczy raz dziennie wypić szklankę soku. Sęk w tym, że nie byle jakiego!

Więcej potasu niż w bananach. Zbija ciśnienie, wzmacnia serce
Red wine from the berries of Viburnum Guelder-rose juice in a glass jar. Red liquid xlibes european, rose, nutrition, wooden, tasty, preserve, closeup, orange, natural, fresh, healthy, background, sweet, glass (Licencjodawca, xlibes)

Dlaczego potas?

Jednym z mechanizmów, przez które potas wpływa na ciśnienie krwi, jest jego zdolność do zwiększania wydalania sodu z organizmu. Im więcej potasu jemy, tym więcej sodu (znajdującego się m.in. w przetworzonej żywności) organizm jest w stanie wydalić z moczem.

Jako że nadmiar sodu w diecie jest jednym z głównych czynników ryzyka nadciśnienia tętniczego, zaprzyjaźnienie się z potasem zdecydowanie jest w naszym interesie.

Potas rozszerza również naczynia krwionośne, dzięki czemu ułatwia przepływ krwi i zmniejsza opór naczyniowy. Te dwie jego zalety przyczyniają się więc do obniżenia ciśnienia krwi.

Potas w żywności

Potas znajduje się we wszystkich rodzajach mięsa i niektórych rybach (łosoś, dorsz, sardynki, flądra), w nabiale (mleko, jogurt), orzechach, warzywach (brokuły, groch, fasola, soczewica, ziemniaki, pomidory, dynia) i owocach (banany, cytrusy, śliwki, morele, kiwi).

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Sok z brzozy – kiedy go zbierać?

Według informacji podanych przez portal Medical News Today są jednak cztery soki, które najszybciej pozwolą uzupełnić poziom potasu: sok z marakui, granatów, pomarańczy i mandarynek.

W jednej szklance soku znajdziemy:

- marakuja - 687 mg potasu

- granat - 533 mg potasu

- pomarańcza - 496 mg potasu

- mandarynka - 440 mg potasu

Dla porównania przeciętny banan – często wymieniany jako dobre źródło potasu – zawiera około 358 mg tego makroelementu.

Hipokaliemia – zbyt niskie stężenie potasu

Potas jest kluczowy nie tylko dla utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi – wspiera cały organizm. Pozytywnie wpływa na układ nerwowy (niski poziom potasu może powodować zmęczenie i problemy z koncentracją), kontroluje pracę mięśni i poziom wody w organizmie, chroni przed cukrzycą i chorobami nerek oraz wspomaga kości.

Stężenie tego pierwiastka we krwi powinno wynosić od 3,5 do 5,5 mmol/l. Niższe stężenie oznacza hipokaliemię, która manifestuje się poprzez osłabienie i niedowład mięśni, arytmię serca, wzrost ciśnienia krwi, wzdęcia, trądzik, przewlekłe zmęczenie, podrażnienie i omdlenia. Warto więc o obecność potasu zadbać — szklanki z sokiem w dłoń!

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić