Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik| 
aktualizacja 

Wspierają odchudzanie i pracę jelit. Dobre dla cukrzyków

0

Nektarynka bywa nazywana "siostrzenicą brzoskwini", ale w rzeczywistości jest jedną z jej odmian. Jej nazwa nie bez powodu kojarzy się z nektarem – jest słodka i wysycona wartościami odżywczymi. Nie wszyscy jednak mogą jeść ją bez ograniczeń!

Wspierają odchudzanie i pracę jelit. Dobre dla cukrzyków
Nekaterynki mają niesamowite właściwości, ale nie każdy może je jeść (Licencjodawca, Laura Eisenberg)

Właściwości odżywcze nektarynek

Pozbawione typowej dla brzoskwiń mechatej skórki owoce są źródłem witamin (A, C i E), niezbędnych minerałów (potasu, magnezu i żelaza) i cennego błonnika.

Są doskonałym dodatkiem do jadłospisu — można dodawać je do owsianki, jogurtów, koktajli i sałatek albo zajadać je w formie samodzielnej, słodkiej przekąski.

Wpływ uwzględnienia nektarynek w diecie

Nektarynki zalecane są zarówno osobom chcącym poprawić swoją odporność i wesprzeć zdrowie oczu, jak i tym borykającym się z problemami trawiennymi. Pomagają bowiem w regulacji pracy jelit, zapobiegają zaparciom, promują regularne wypróżnienia, ogólnie poprawiają zdrowie układu pokarmowego, wspierają odchudzanie i są źródłem przeciwutleniaczy, które mogą pomóc w zapobieganiu chorobom jelit.

Ich spożywanie jest również w miarę korzystne dla osób z cukrzycą. Nektarynki mają niski indeks glikemiczny (IG), co oznacza, że nie powodują gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Należy jednak pamiętać, że jako słodkie owoce zawierają sporo fruktozy – cukrzycy, mimo wszystko, powinni spożywać je z umiarem.

Przeciwwskazania do spożywania nektarynek

Istnieje grupa osób, u których spożycie nektarynek spowoduje reakcję alergiczną określaną jako zespół alergii jamy ustnej. To zjawisko spowodowane przez reagujące krzyżowo alergeny, występujące zarówno w pyłkach roślin, jak i niektórych produktach spożywczych.

Swoją reakcję na nektarynki powinny sprawdzić również osoby, które są uczulone na brzoskwinie — może się okazać, że występuje u nich reakcja alergiczna również na nektarynki.

Od tych owoców, poza alergikami, powinny z daleka trzymać się dwie grupy osób.

Osoby z zespołem jelita drażliwego. Choć błonnik obecny w nektarynkach przynosi na ogół trawienne korzyści, osobom z zespołem jelita drażliwego może przysporzyć dyskomfortu — wzdęć, gazów i biegunki.

Osoby z nietolerancją histaminy. Nektarynki są owocami o umiarkowanej zawartości histaminy, więc osoby z jej nietolerancją mogą po ich spożyciu odczuwać typowe objawy alergiczne.

Czym jest nietolerancja histaminy?

Nietolerancję histaminy po raz pierwszy opisano w 1974 roku w USA, kiedy 232 osoby zatruły się tuńczykiem z puszki. Początkowo myślano, że przyczyną zatrucia są bakterie.

Winowajcą była histamina — związek chemiczny, który produkowany jest przez ludzki organizm i – dodatkowo – dostarczany z pożywieniem. W odpowiednich ilościach jest zbawienna, w nadmiarze niekorzystna. Zwykle jej nadmiar rozkłada enzym DAO (diaminooksydaza), zdarza się jednak, że histaminy jest tak dużo, że DAO nie nadąży z jej unieszkodliwianiem.

W ludzkim organizmie rozwinie się wówczas odpowiedź łudząco podobna do alergicznej.

Mechanizm działania potraw z histaminą jest różny — niektóre pokarmy same w sobie zawierają sporo histaminy, inne po prostu wyzwalają w ludzkim organizmie jej produkcję. Niezależnie od mechanizmu, efekt jest ten sam.

Osoby z nietolerancją histaminy powinny więc unikać spożywania długo dojrzewających wędlin (np. salami), twardych serów (np. Parmezan), czerwonego wina i szampana, marynowanych śledzi, tuńczyka, ostryg, truskawek, czekolady, ananasa, papai, pomidorów, szpinaku, cynamonu i wspomnianych nektarynek.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić