Wyrzucasz ogonki? Błąd, mają niesamowitą moc

Czy czereśnie mają wady? Poza tym, że pozostaje po nich masa ogonków, raczej nie. Na szczęście i na ogonki znajdzie się sposób — można przygotować z nich napój lub kompot, który skradnie serca domowników i zapewni im sowitą dawkę zdrowia!

Z ogonków możesz zrobić pyszną herbatęZ ogonków możesz zrobić pyszny napar
Źródło zdjęć: © Getty Images | Dariusz Banaszuk
Katarzyna Chudzik

Napar z ogonków czereśni

Ogonki czereśni są źródłem przeciwutleniaczy, które działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo, zwalczają wolne rodniki i spowalniają procesy starzenia.

Zawierają również potas (regulujący gospodarkę wodno-elektrolitową i niwelujący obrzęki), mangan (wspomagający produkcję enzymów, które biorą udział w metabolizmie tłuszczów i cukrów oraz w produkcji energii), miedź (biorącą udział w procesie tworzenia czerwonych krwinek, które transportują tlen do wszystkich części organizmu), witaminę A (wspierającą zdrowie oczu i skóry), witaminę B2 (wzmacniającą zdrowie układu nerwowego) i witaminę C (stymulującą odporność).

Warto te właściwości wykorzystać i przygotować z ogonków z czereśni zdrowy napój o charakterystycznym, uwielbianym przez wielu smaku.

Przepis na napoje z ogonków czereśni

Podstawową metodą przyrządzenia napoju z ogonków z czereśni jest zalanie szklanki ogonków dwoma szklankami wrzącej wody i odstawienie ich na około 15 minut.

Po tym czasie należy odfiltrować ogonki, a napój przelać do słoika i przechowywać w lodówce. Powinien zachować swoje właściwości przez ok. 3 dni.

Drugą metodą jest stworzenie z ogonków domowego kompotu.

Składniki:

- 2 szklanki ogonków z czereśni

- 1,5 litra wody

- 1/2 szklanki cukru lub jego zamiennika

- sok z 1 cytryny (opcjonalnie)

- 2 goździki (opcjonalnie, można zastąpić cynamonem)

Przygotowanie:

1. Dokładnie umyj ogonki czereśni. Usuń wszelkie resztki liści czy owoców.

2. Przełóż ogonki do dużego garnka, dodaj wodę i cukier. Jeżeli lubisz kompot z lekko kwaskowym smakiem, możesz dodać sok z cytryny. Goździki z kolei dodadzą kompotowi ciekawą, korzenną nutę.

3. Umieść garnek na średnim ogniu i doprowadź do wrzenia. Mieszaj, aż cukier się rozpuści.

4. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 20-30 minut.

5. Po tym czasie wyłącz ogień i pozostaw kompot do ostygnięcia.

6. Przecedź wywar i przechowuj kompot w lodówce. Najlepiej smakuje po przestygnięciu, ale można go również podawać na ciepło.

Pamiętaj, że domowy kompot nie ma konserwantów, więc jego trwałość jest ograniczona. Najlepiej spożyć go w ciągu kilku dni.

Wybrane dla Ciebie
Krzyżówka z wiedzy ogólnej. Tylko mistrz odkryje wszystkie hasła
Krzyżówka z wiedzy ogólnej. Tylko mistrz odkryje wszystkie hasła
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop