Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik| 

Wyrzucasz ogonki? Błąd, mają niesamowitą moc

21

Czy czereśnie mają wady? Poza tym, że pozostaje po nich masa ogonków, raczej nie. Na szczęście i na ogonki znajdzie się sposób — można przygotować z nich napój lub kompot, który skradnie serca domowników i zapewni im sowitą dawkę zdrowia!

Wyrzucasz ogonki? Błąd, mają niesamowitą moc
Z ogonków możesz zrobić pyszny napar (Getty Images, Dariusz Banaszuk)

Napar z ogonków czereśni

Ogonki czereśni są źródłem przeciwutleniaczy, które działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo, zwalczają wolne rodniki i spowalniają procesy starzenia.

Zawierają również potas (regulujący gospodarkę wodno-elektrolitową i niwelujący obrzęki), mangan (wspomagający produkcję enzymów, które biorą udział w metabolizmie tłuszczów i cukrów oraz w produkcji energii), miedź (biorącą udział w procesie tworzenia czerwonych krwinek, które transportują tlen do wszystkich części organizmu), witaminę A (wspierającą zdrowie oczu i skóry), witaminę B2 (wzmacniającą zdrowie układu nerwowego) i witaminę C (stymulującą odporność).

Warto te właściwości wykorzystać i przygotować z ogonków z czereśni zdrowy napój o charakterystycznym, uwielbianym przez wielu smaku.

Przepis na napoje z ogonków czereśni

Podstawową metodą przyrządzenia napoju z ogonków z czereśni jest zalanie szklanki ogonków dwoma szklankami wrzącej wody i odstawienie ich na około 15 minut.

Po tym czasie należy odfiltrować ogonki, a napój przelać do słoika i przechowywać w lodówce. Powinien zachować swoje właściwości przez ok. 3 dni.

Drugą metodą jest stworzenie z ogonków domowego kompotu.

Składniki:

- 2 szklanki ogonków z czereśni

- 1,5 litra wody

- 1/2 szklanki cukru lub jego zamiennika

- sok z 1 cytryny (opcjonalnie)

- 2 goździki (opcjonalnie, można zastąpić cynamonem)

Przygotowanie:

1. Dokładnie umyj ogonki czereśni. Usuń wszelkie resztki liści czy owoców.

2. Przełóż ogonki do dużego garnka, dodaj wodę i cukier. Jeżeli lubisz kompot z lekko kwaskowym smakiem, możesz dodać sok z cytryny. Goździki z kolei dodadzą kompotowi ciekawą, korzenną nutę.

3. Umieść garnek na średnim ogniu i doprowadź do wrzenia. Mieszaj, aż cukier się rozpuści.

4. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 20-30 minut.

5. Po tym czasie wyłącz ogień i pozostaw kompot do ostygnięcia.

6. Przecedź wywar i przechowuj kompot w lodówce. Najlepiej smakuje po przestygnięciu, ale można go również podawać na ciepło.

Pamiętaj, że domowy kompot nie ma konserwantów, więc jego trwałość jest ograniczona. Najlepiej spożyć go w ciągu kilku dni.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić