Wystarczy kubek dziennie. Silne remedium na ból stawów, kości i mięśni

55

Podczas sezonu jesienno-zimowego zdecydowanie chętniej niż w innych miesiącach sięgamy po pyszne domowe zupy. Jedną z nich powinien być rozgrzewający rosół kolagenowy – naturalny lek na bolące stawy. Koniecznie sprawdź przepis i poznaj inne niezwykłe właściwości tej potrawy.

Kolagen wspomaga zdrowe stawów i kości
Kolagen wspomaga zdrowe stawów i kości

Jeden kubek dziennie rosołu kolagenowego nie tylko wpłynie korzystnie na kondycję stawów, kości i mięśni, ale także podniesie odporność organizmu na infekcje, usprawni proces trawienny oraz zadba o naszą wątrobę. Poza tym regularne picie tej sycącej zupy wzmocni włosy, skórę i paznokcie.

Rosół gotowany na kościach drobiowych, wieprzowych lub wołowych uważany jest za eliksir młodości, bo kolagen nie tylko wspomaga działanie ścięgna, stawów i kości, ale także wygładza zmarszczki i sprawia, że skóra odzyskuje młody wygląd i blask. Dodatkowo chroni przed rozwojem stanów zapalnych stawów czy artretyzmu, jak również obniża ciśnienie krwi, wspomaga układ nerwowy. Jak przygotować ten prozdrowotny wywar?

Na początek kości i mięso wkładamy do dużego garnka, dolewamy ok. 6 litrów wody. Następnie dodajemy sok z cytryny. Obecność tego składnika jest bardzo istotna, ponieważ dzięki temu kolagen z kości i mięsa zostanie lepiej wchłonięty, a wywar zachowa swoje właściwości lecznicze. Rosół gotujemy na minimalnym ogniu co najmniej przez 3 godziny. Najlepiej, jeśli będzie gotowany przez 6-8 godzin. Na godzinę przed zdjęciem zupy z ognia dodajemy do niej pokrojone i obrane warzywa, opaloną cebulę w łupinie oraz przyprawy.

Do przygotowania odżywczej zupy będą nam potrzebne:

  • 2 kg pociętych kości szpikowych (wołowych, cielęcych, wieprzowych),
  • 1/2 kg podrobów drobiowych,
  • 1 kg golonki lub pociętych nóżek wieprzowych
  • 1 kg kurzych szyjek i łapek, lub skrzydełek drobiowych,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 1 liść kapusty,
  • 1 por,
  • 1/2 selera korzeniowego,
  • 2 cebule pokrojone na pół i upieczone nad ogniem razem z łupinami
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 6 ziaren pieprzu,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 kulki ziela angielskiego,
  • oraz pieprz i sól do smaku.

Rosół kolagenowy można podawać z makaronem, pietruszką, koperkiem, kaszą, mięsem pokrojonym na drobne kawałki lub pieczywem. Wszystko zależy od naszych osobistych preferencji kulinarnych. Bulion możemy również zamrozić, a później użyć jako dodatek do innych zup.

Autor: KAM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić