Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KAM
|

Wystarczy kubek dziennie. Silne remedium na ból stawów, kości i mięśni

27
Podziel się:

Podczas sezonu jesienno-zimowego zdecydowanie chętniej niż w innych miesiącach sięgamy po pyszne domowe zupy. Jedną z nich powinien być rozgrzewający rosół kolagenowy – naturalny lek na bolące stawy. Koniecznie sprawdź przepis i poznaj inne niezwykłe właściwości tej potrawy.

Kolagen wspomaga zdrowe stawów i kości
Kolagen wspomaga zdrowe stawów i kości

Jeden kubek dziennie rosołu kolagenowego nie tylko wpłynie korzystnie na kondycję stawów, kości i mięśni, ale także podniesie odporność organizmu na infekcje, usprawni proces trawienny oraz zadba o naszą wątrobę. Poza tym regularne picie tej sycącej zupy wzmocni włosy, skórę i paznokcie.

Rosół gotowany na kościach drobiowych, wieprzowych lub wołowych uważany jest za eliksir młodości, bo kolagen nie tylko wspomaga działanie ścięgna, stawów i kości, ale także wygładza zmarszczki i sprawia, że skóra odzyskuje młody wygląd i blask. Dodatkowo chroni przed rozwojem stanów zapalnych stawów czy artretyzmu, jak również obniża ciśnienie krwi, wspomaga układ nerwowy. Jak przygotować ten prozdrowotny wywar?

Na początek kości i mięso wkładamy do dużego garnka, dolewamy ok. 6 litrów wody. Następnie dodajemy sok z cytryny. Obecność tego składnika jest bardzo istotna, ponieważ dzięki temu kolagen z kości i mięsa zostanie lepiej wchłonięty, a wywar zachowa swoje właściwości lecznicze. Rosół gotujemy na minimalnym ogniu co najmniej przez 3 godziny. Najlepiej, jeśli będzie gotowany przez 6-8 godzin. Na godzinę przed zdjęciem zupy z ognia dodajemy do niej pokrojone i obrane warzywa, opaloną cebulę w łupinie oraz przyprawy.

Do przygotowania odżywczej zupy będą nam potrzebne:

  • 2 kg pociętych kości szpikowych (wołowych, cielęcych, wieprzowych),
  • 1/2 kg podrobów drobiowych,
  • 1 kg golonki lub pociętych nóżek wieprzowych
  • 1 kg kurzych szyjek i łapek, lub skrzydełek drobiowych,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 1 liść kapusty,
  • 1 por,
  • 1/2 selera korzeniowego,
  • 2 cebule pokrojone na pół i upieczone nad ogniem razem z łupinami
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 6 ziaren pieprzu,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 kulki ziela angielskiego,
  • oraz pieprz i sól do smaku.

Rosół kolagenowy można podawać z makaronem, pietruszką, koperkiem, kaszą, mięsem pokrojonym na drobne kawałki lub pieczywem. Wszystko zależy od naszych osobistych preferencji kulinarnych. Bulion możemy również zamrozić, a później użyć jako dodatek do innych zup.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(27)
Krzysztof
1 tyg. temu
Herbatka z wrotycza i odrazu pomoże
zakopianka
8 miesięcy temu
To już wiem co tak przeraźliwie śmierdzi od mojej sąsiadki od czasu do czasu. Wstaje toto o 4 rano i zaczyna gotować swój kocioł czarownicy. Od samego czytania robi się niedobrze. I jakie ilości, dla pułku wojska chyba.
gosposia
10 miesięcy temu
ludzie gotujcie nozki wieprzowe z golonka razem i z wloszczyzną zrobcie galarete to sie zwie kolagenem ale tez smaczne jest zjesc to cieple mieso bezposrednio po ugotowaniu z wywaru takie slizgie ale smaczne poki cieple zawiera duzo kolagenu
gosia
10 miesięcy temu
z indyka szyja lub skrzydlo a z kurczaka skrzydelka lub caly korpus + lubczyk przyprawy wloszczyzna troszke kostki rosolowej jak ktos lubi ,upieczona cebulka to jest super ekstra rosol polski tradycyjny bardzo dobry na przyziebienia..polecam!!
Mokrysuchar42...
10 miesięcy temu
Może i byłby to eliksir wszystkiego co dobre, ale nie w tych czasach gdy mięso jest hodowane na antybiotykach, które właśnie szczególnie odkładają się we wspomnianych kościach :) więc takie zupki to najgorsze co możemy zafundować organizmowi.
Anna
10 miesięcy temu
Wiem, że taki wywar jest zalecany jako źródło kolagenu, ale gotuje się 24 godziny i bez dodatków żadnych warzyw. Jest obrzydliwy, ale bardzo pomocny, np przed zabiegami chirurgicznymi
Kucharek
10 miesięcy temu
A galareta( z nóżek) i seta to nie?Tak poważnie: picie galaretek z żelatyny z sokiem owocowym na codzień. W niemieckich sklepikach są osiągalne żelatyny na stawy.
Polak
10 miesięcy temu
Czy już wszystkie magistry i doktory końca XX i XXI wieku swoje mądrości wydukaly,no cóż jaka nauka taka wiedza,teraz analfabetów nie ma,głupich tez,teraz każdy zna prawo medycynę bo musi,niemożna się "NIE MOZNA SIE TLUMACZYC ZE PANI NIE ZNA PRAWA"tylko taki sędzina 5 lat studiuje,2 robi aplikacje i musi zerkać do kodeksu ale zwykły człowiek ma się znać na prawie ,nie ma tłumaczenia!
Ewa
10 miesięcy temu
Same mięsne odpady w tym wywarze, a to niezdrowe.
Basia
10 miesięcy temu
Tyle zupy i tyle miesiwa to nie wiem co to za misz masz niedoswiadczony kucharz bzdety okropne na Sto osob nie brzmi to apetycznie be
abc
10 miesięcy temu
Też mi rewelacja. Tak gotuje się normalny ROSÓŁ albo GALARETĘ jeśli użyje się mięs kleistych. Różne mięsa z kościami zalane wodą "mrugały" na skraju kuchni węglowej przez pół dnia. Do tego warzywa i przyprawy. I na pewno dużo więcej cebuli niż w tym przepisie. Tak gotowała moja babcia, tak gotuję ja. I to ma SMAK.
Kankink
10 miesięcy temu
Ktoś chyba przypadkowo to napisał. Najgorsze co można zrobić to przy bólach startowych jeść. Wywar na jakichkolwiek kościach!!!
Alibaba
10 miesięcy temu
Stare porzekadło " lepsze wrogiem dobrego" doskonale się sprawdza w tych "innowacjach" żywieniowych podawanych przez jakichś tam magistrów czegoś tam Ważne aby stary przepis zapchać kilkoma nowymi dodatkami a często kilkunastu z których jedne zabijają smak drugich. To takie "lidlowe smaki Okrasy" ,ale nawet on nie wciska ptasich kości do gotowania tej w/w .bo nie mają szpiku. Ja ostrzegam ludzi przed jedzeniem takich zup bo można dostać dny moczanowej. Rozsądek rozsądek. Wystarczy kapustę kiszoną ugotować na nóżce wieprzowej czy zrobić galaretkę z kurczaka lub wieprzową,ugotować golonkę wieprzową.Efekt ten są ale rozłożony w czasie.
Olga
10 miesięcy temu
Równie dobrze można zrobić i jeść galaretki z nóżek wieprzowych,drobiowych.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić