Wystarczy kubek dziennie. Silne remedium na ból stawów, kości i mięśni

Podczas sezonu jesienno-zimowego zdecydowanie chętniej niż w innych miesiącach sięgamy po pyszne domowe zupy. Jedną z nich powinien być rozgrzewający rosół kolagenowy – naturalny lek na bolące stawy. Koniecznie sprawdź przepis i poznaj inne niezwykłe właściwości tej potrawy.

Kolagen wspomaga zdrowe stawów i kości

Jeden kubek dziennie rosołu kolagenowego nie tylko wpłynie korzystnie na kondycję stawów, kości i mięśni, ale także podniesie odporność organizmu na infekcje, usprawni proces trawienny oraz zadba o naszą wątrobę. Poza tym regularne picie tej sycącej zupy wzmocni włosy, skórę i paznokcie.

Rosół gotowany na kościach drobiowych, wieprzowych lub wołowych uważany jest za eliksir młodości, bo kolagen nie tylko wspomaga działanie ścięgna, stawów i kości, ale także wygładza zmarszczki i sprawia, że skóra odzyskuje młody wygląd i blask. Dodatkowo chroni przed rozwojem stanów zapalnych stawów czy artretyzmu, jak również obniża ciśnienie krwi, wspomaga układ nerwowy. Jak przygotować ten prozdrowotny wywar?

Na początek kości i mięso wkładamy do dużego garnka, dolewamy ok. 6 litrów wody. Następnie dodajemy sok z cytryny. Obecność tego składnika jest bardzo istotna, ponieważ dzięki temu kolagen z kości i mięsa zostanie lepiej wchłonięty, a wywar zachowa swoje właściwości lecznicze. Rosół gotujemy na minimalnym ogniu co najmniej przez 3 godziny. Najlepiej, jeśli będzie gotowany przez 6-8 godzin. Na godzinę przed zdjęciem zupy z ognia dodajemy do niej pokrojone i obrane warzywa, opaloną cebulę w łupinie oraz przyprawy.

Do przygotowania odżywczej zupy będą nam potrzebne:

  • 2 kg pociętych kości szpikowych (wołowych, cielęcych, wieprzowych),
  • 1/2 kg podrobów drobiowych,
  • 1 kg golonki lub pociętych nóżek wieprzowych
  • 1 kg kurzych szyjek i łapek, lub skrzydełek drobiowych,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 1 liść kapusty,
  • 1 por,
  • 1/2 selera korzeniowego,
  • 2 cebule pokrojone na pół i upieczone nad ogniem razem z łupinami
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 6 ziaren pieprzu,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 kulki ziela angielskiego,
  • oraz pieprz i sól do smaku.

Rosół kolagenowy można podawać z makaronem, pietruszką, koperkiem, kaszą, mięsem pokrojonym na drobne kawałki lub pieczywem. Wszystko zależy od naszych osobistych preferencji kulinarnych. Bulion możemy również zamrozić, a później użyć jako dodatek do innych zup.

Wybrane dla Ciebie
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?