Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik| 
aktualizacja 

Zapycha tętnice. Ma więcej cholesterolu niż jajka

151

Jajka zyskały złą sławę w latach 60. i 70. XX wieku, ale to nie one odpowiadają za to, że nasze niedzielne śniadania nie należą do najzdrowszych. Inne, równie popularne, dodatki śniadaniowe, zapychają nasze tętnice bardziej niż jajka. O jakich produktach mowa?

Zapycha tętnice. Ma więcej cholesterolu niż jajka
To nie jajka mają najwięcej cholesterolu (Licencjodawca, ©2014-2019 Tomasz Skoczen)

Rola cholesterolu

Cholesterol to lipid, który odgrywa kluczową rolę w budowie błon komórkowych oraz jest prekursorem wielu ważnych hormonów i witamin. W organizmie człowieka wytwarzany jest w wątrobie, ale dostarczamy go także z pożywieniem.

Nadmiar cholesterolu w diecie jest jednym z czynników ryzyka chorób układu krążenia, więc wiele osób unika produktów o wysokiej zawartości cholesterolu, np. jajek. Czy jednak jajka naprawdę są głównym winowajcą?

Produkty bogate w cholesterol

Jeśli dbamy o poziom cholesterolu, powinniśmy zwrócić uwagę na inne produkty, które często trafiają na nasze kanapki:

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Jakie jajko jest najzdrowsze? Dietetyczka nie ma wątpliwości

Tłuste wędliny. Boczek, słonina, kiełbasy czy pasztety są bogate nie tylko w cholesterol, ale i tłuszcze nasycone. Te ostatnie mają znaczący wpływ na poziom cholesterolu we krwi.

Tłuszcze zwierzęce. Masło, śmietana – choć smaczne, zawierają znaczne ilości cholesterolu i tłuszczów nasyconych.

Żółte sery. Zwłaszcza te podpuszczkowe, a także wyroby seropodobne i sery topione, choć chętnie wybierane jako dodatek do kanapek, mogą przyczyniać się do zwiększenia spożycia cholesterolu.

Jajka – nie takie straszne?

Jedno jajko dostarcza około 185 mg cholesterolu, który znajduje się w żółtku. Ważne jest jednak zrozumienie różnicy między cholesterolem w diecie a cholesterolem produkowanym przez organizm pod wpływem spożywania tłuszczów nasyconych.

Tłuszcze nasycone mają dwa razy większy wpływ na poziom cholesterolu we krwi niż sam cholesterol w diecie.

Oznacza to, że spożywanie jajka w połączeniu z produktami bogatymi w tłuszcze nasycone, takimi jak bekon czy maślane tosty, może być szczególnie ryzykowne. Jednak sama konsumpcja jajka, bez tych dodatków, może nie być tak szkodliwa, jak wcześniej sądzono.

Według American Heart Association większość osób może spożywać jedno jajko dziennie. Ograniczenia dotyczą głównie osób z wysokim poziomem cholesterolu, cukrzycą oraz zagrożonych niewydolnością serca.

Ważne jest jednak, aby mieć pełny ogląd na naszą dietę i unikać połączenia produktów bogatych w cholesterol z tymi, które są bogate w tłuszcze nasycone. Chociaż jajka zawierają cholesterol, w umiarkowanych ilościach i w połączeniu ze zbilansowaną dietą mogą być bezpiecznym składnikiem menu.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić