Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik| 
aktualizacja 

Zmniejsza ryzyko raka i cukrzycy. Naukowcy potwierdzają

11

W obszarach nauki i medycyny często bywa tak, że prostota przynosi najbardziej fascynujące wyniki. Tak stało się w przypadku najnowszego badania przeprowadzonego przez zespół naukowców z University of Illinois (USA) oraz CIATEJ (Meksyk), które dotyczyło rośliny całkiem zwyczajnej i popularnej – fasoli.

Zmniejsza ryzyko raka i cukrzycy. Naukowcy potwierdzają
Dlaczego warto jeść fasolę? (Licencjodawca, SNFR)

Badanie

Naukowcy skoncentrowali się na dwóch odmianach fasoli: czarnej i pinto, które są charakterystyczne dla regionu Chiapas w południowym Meksyku. Wybór nie był przypadkowy - te odmiany wybrano ze względu na wysoką zawartość fenoli obecnych w pigmencie okrywy nasiennej, który nadaje fasoli ciemnoczerwony lub czarny kolor.

Aby zbadać ich fenomen - te dwa rodzaje fasoli zawierają trzy lub cztery razy wyższą zawartość związków fenolowych niż kilkadziesiąt innych - zespół badawczy najpierw usunął okrywę nasion fasoli, a następnie zmielił ją do postaci ekstraktu.

Badanie składało się z analizy składu chemicznego zarówno surowego ekstraktu, jak i wzbogaconego. Naukowcy zbadali zdolność przeciwutleniającą ekstraktów fasoli za pomocą testów biochemicznych i dokowania molekularnego in silico - rodzaju symulacji komputerowej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Szybka ulga dla brzucha. Gotuj ją tylko w ten sposób

Wnioski z badania

Odkryliśmy, że czarna fasola zawiera duże ilości antocyjanów, w szczególności glukozydy delfinidyny, petunidyny i malwidyny, które mają właściwości przeciwutleniające. Fasola pinto ma najwyższą całkowitą zawartość związków fenolowych i wykazuje ogromny potencjał hamowania enzymów, które przyczyniają się do stanu zapalnego - powiedział David Fonseca Hernández, doktorant w CIATEJ i główny autor artykułu, który pojawił się w Science Daily.

Okazało się, że proces wzbogacania ekstraktów z fasoli dodatkowo zagęszczał antocyjany i związki fenolowe, co zdaniem naukowców jest cenną informacją dla przemysłu kosmetycznego, który mógłby zacząć stosować ekstrakt z fasoli do produkcji kosmetyków zmniejszających stres oksydacyjny i stany zapalne skóry.

Kontekst i dalsze możliwości

Naukowcy wyrażają duże nadzieje, że ich badanie przyczyni się do wsparcia regionalnego, a zatem poprawę dobrobytu i rozwoju południowego regionu Meksyku, a także pomoże w zachowaniu tych wyjątkowych odmian fasoli.

Biorąc pod uwagę zdolność związków fenolowych do kontrolowania utleniania i stanu zapalnego, a zatem do zmniejszania ryzyka rozwoju przewlekłych problemów zdrowotnych (takich jak choroby układu krążenia, rak i cukrzyca), wyniki te otwierają drzwi do dalszych badań medycznych.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić