Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik | 
aktualizacja 

Zmniejsza ryzyko raka i cukrzycy. Naukowcy potwierdzają

11

W obszarach nauki i medycyny często bywa tak, że prostota przynosi najbardziej fascynujące wyniki. Tak stało się w przypadku najnowszego badania przeprowadzonego przez zespół naukowców z University of Illinois (USA) oraz CIATEJ (Meksyk), które dotyczyło rośliny całkiem zwyczajnej i popularnej – fasoli.

Zmniejsza ryzyko raka i cukrzycy. Naukowcy potwierdzają
Dlaczego warto jeść fasolę? (Licencjodawca, SNFR)

Badanie

Naukowcy skoncentrowali się na dwóch odmianach fasoli: czarnej i pinto, które są charakterystyczne dla regionu Chiapas w południowym Meksyku. Wybór nie był przypadkowy - te odmiany wybrano ze względu na wysoką zawartość fenoli obecnych w pigmencie okrywy nasiennej, który nadaje fasoli ciemnoczerwony lub czarny kolor.

Aby zbadać ich fenomen - te dwa rodzaje fasoli zawierają trzy lub cztery razy wyższą zawartość związków fenolowych niż kilkadziesiąt innych - zespół badawczy najpierw usunął okrywę nasion fasoli, a następnie zmielił ją do postaci ekstraktu.

Badanie składało się z analizy składu chemicznego zarówno surowego ekstraktu, jak i wzbogaconego. Naukowcy zbadali zdolność przeciwutleniającą ekstraktów fasoli za pomocą testów biochemicznych i dokowania molekularnego in silico - rodzaju symulacji komputerowej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Szybka ulga dla brzucha. Gotuj ją tylko w ten sposób

Wnioski z badania

Odkryliśmy, że czarna fasola zawiera duże ilości antocyjanów, w szczególności glukozydy delfinidyny, petunidyny i malwidyny, które mają właściwości przeciwutleniające. Fasola pinto ma najwyższą całkowitą zawartość związków fenolowych i wykazuje ogromny potencjał hamowania enzymów, które przyczyniają się do stanu zapalnego - powiedział David Fonseca Hernández, doktorant w CIATEJ i główny autor artykułu, który pojawił się w Science Daily.

Okazało się, że proces wzbogacania ekstraktów z fasoli dodatkowo zagęszczał antocyjany i związki fenolowe, co zdaniem naukowców jest cenną informacją dla przemysłu kosmetycznego, który mógłby zacząć stosować ekstrakt z fasoli do produkcji kosmetyków zmniejszających stres oksydacyjny i stany zapalne skóry.

Kontekst i dalsze możliwości

Naukowcy wyrażają duże nadzieje, że ich badanie przyczyni się do wsparcia regionalnego, a zatem poprawę dobrobytu i rozwoju południowego regionu Meksyku, a także pomoże w zachowaniu tych wyjątkowych odmian fasoli.

Biorąc pod uwagę zdolność związków fenolowych do kontrolowania utleniania i stanu zapalnego, a zatem do zmniejszania ryzyka rozwoju przewlekłych problemów zdrowotnych (takich jak choroby układu krążenia, rak i cukrzyca), wyniki te otwierają drzwi do dalszych badań medycznych.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
To gdzie mieszkasz, może mieć wpływ na zdrowie mózgu. Nowe badanie
Urodziny mediów ojca Rydzyka. Był Ziobro. "To trzeba egzorcyzmów"
Traumy z dzieciństwa mogą być powiązane z zespołem jelita drażliwego
Wyniki Lotto 07.12.2024 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Kontrowersyjna naklejka hitem wśród kierowców. Uderza w katolików
Wygląd Papieża Franciszka przykuł wzrok wiernych. Od razu to zauważyli
Na lotnisku pojawiły się tajemnicze "prześwietlarki". Nie wiadomo, gdzie wysyłają metadane
Na koniu pojechał do McDonald's. Chciał sprawdzić, czy go obsłużą
"Alkohol widmo" na imprezie ojca Rydzyka. Cena? Jak na festiwalu
"Łowca asteroid" zdradza całą prawdę. Tego NASA nie mówi oficjalnie
Byliśmy na urodzinach Radia Maryja. "Nie śpijmy, katolicy, róbmy dzieci!"
Karol Nawrocki zaprzecza związkom z Olgierdem L. "Relacje były publiczne"
Wróć na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić