Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Zupa antyrakowa. Lekarz mówi, że chroni jelita, wątrobę, trzustkę

14

Żeby zmniejszyć ryzyko rozwoju nowotworów, powinniśmy nie tylko rzucić palenie i ograniczyć picie alkoholu, ale również pamiętać o zdrowej diecie. Jednym z produktów, które warto włączyć do codziennego menu, jest prozdrowotna zupa dr Fuhrmana. Znany i ceniony na całym świecie lekarz i dietetyk twierdzi, że składniki obecne w tej potrawie są w stanie uchronić nas nawet przed siedmioma typami raka.

Zupa antyrakowa. Lekarz mówi, że chroni jelita, wątrobę, trzustkę
Ta zupa może ochroni przed 7 rodzajami raków (Getty Images, Getty Images)

Właściwości zupy dr Fuhrmana

Dr Joel Fuhrman to amerykański lekarz, który zachęca ludzi na całym świecie do stosowania diety bogatej w mikroelementy. Ekspert od wielu lat za pośrednictwem mediów społecznościowych dzieli się zdobytą dotychczas wiedzą i doświadczeniem publikując przepisy na pyszne potrawy o niesamowitych zdrowotnych właściwościach.

Najbardziej popularnym z nich jest słynna antynowotworowa zupa. Zdaniem dietetyka regularnie spożywanie tego dania zmniejsza ryzyko rozwoju raka wątroby, jelita grubego, trzustki, jelita cienkiego, odbytu, okrężnicy i żołądka.

Przepis na zupę antyrakową

Składniki:

1 szklanka fasoli (najlepsza będzie fasola mung),

4 szklanki wody,

4 cebule średniej wielkości,

6 cukinii średniej wielkości,

250 g świeżych grzybów,

3 pory,

2 szklanki soku z selera naciowego,

4 szklanki soku z marchwi,

1 szklanka orzechów nerkowca lub orzechów włoskich,

2 gałązki kapusty pekińskiej, jarmużu lub innej zieleniny.

Sposób przygotowania:

Na początek fasolę wrzucamy do naczynia z wodą i zostawiamy na całą noc. Następnego dnia namoczone ziarna należy zalać wodą i gotować w dużym garnku przez 30 minut. Wybraną przez nas zieleninę siekamy i wrzucamy do garnka. Następnie dodajemy przekrojoną na pół cebulę, pokrojoną w kostkę cukinię i pora pokrojonego w duże plastry.

Całość gotujemy przez ok. 15 minut, do momentu, kiedy wszystkie składniki zmiękną. Ugotowane warzywa umieszczamy w blenderze, dolewamy jedną chochlę wywaru, wsypujemy połowę orzechów i wszystko dokładnie blendujemy, żeby uzyskać jednolitą konsystencję.

Tak przygotowaną mieszankę wlewamy do naczynia z wywarem warzywnym. Do zupy dodajemy sok z marchwi i selera oraz posiekane orzechy, które nam zostały. Potem dodajemy grzyby i całość gotujemy przez 15 minut. Po tym czasie nasza zupa jest gotowa do spożycia.

Żeby wzbogacić smak i podnieść prozdrowotne właściwości potrawy, możemy dodać do niej posiekaną natkę pietruszki.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 07.12.2024 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wygląd Papieża Franciszka przykuł wzrok wiernych. Od razu to zauważyli
Na lotnisku pojawiły się tajemnicze "prześwietlarki". Nie wiadomo, gdzie wysyłają metadane
Na koniu pojechał do McDonald's. Chciał sprawdzić, czy go obsłużą
"Alkohol widmo" na imprezie ojca Rydzyka. Cena? Jak na festiwalu
"Łowca asteroid" zdradza całą prawdę. Tego NASA nie mówi oficjalnie
Byliśmy na urodzinach Radia Maryja. "Nie śpijmy, katolicy, róbmy dzieci!"
Karol Nawrocki zaprzecza związkom z Olgierdem L. "Relacje były publiczne"
Eksplozja w Holandii. Ratownicy walczą z czasem przeszukując gruzy
Niesamowity wyczyn nastolatka z Australii. Pobił rekord Usaina Bolta
Chciał spędzić sylwestra w Krakowie. Został oszukany
Zrobił grób reżysera "Czterdziestolatka". Pokazał imponującą mogiłę młodej Romki
Wróć na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić