Zupa antyrakowa. Lekarz mówi, że chroni jelita, wątrobę, trzustkę

Żeby zmniejszyć ryzyko rozwoju nowotworów, powinniśmy nie tylko rzucić palenie i ograniczyć picie alkoholu, ale również pamiętać o zdrowej diecie. Jednym z produktów, które warto włączyć do codziennego menu, jest prozdrowotna zupa dr Fuhrmana. Znany i ceniony na całym świecie lekarz i dietetyk twierdzi, że składniki obecne w tej potrawie są w stanie uchronić nas nawet przed siedmioma typami raka.

Ta zupa może ochroni przed 7 rodzajami rakówTa zupa może ochroni przed 7 rodzajami raków
Źródło zdjęć: © Getty Images | Getty Images

Właściwości zupy dr Fuhrmana

Dr Joel Fuhrman to amerykański lekarz, który zachęca ludzi na całym świecie do stosowania diety bogatej w mikroelementy. Ekspert od wielu lat za pośrednictwem mediów społecznościowych dzieli się zdobytą dotychczas wiedzą i doświadczeniem publikując przepisy na pyszne potrawy o niesamowitych zdrowotnych właściwościach.

Najbardziej popularnym z nich jest słynna antynowotworowa zupa. Zdaniem dietetyka regularnie spożywanie tego dania zmniejsza ryzyko rozwoju raka wątroby, jelita grubego, trzustki, jelita cienkiego, odbytu, okrężnicy i żołądka.

Przepis na zupę antyrakową

Składniki:

1 szklanka fasoli (najlepsza będzie fasola mung),

4 szklanki wody,

4 cebule średniej wielkości,

6 cukinii średniej wielkości,

250 g świeżych grzybów,

3 pory,

2 szklanki soku z selera naciowego,

4 szklanki soku z marchwi,

1 szklanka orzechów nerkowca lub orzechów włoskich,

2 gałązki kapusty pekińskiej, jarmużu lub innej zieleniny.

Sposób przygotowania:

Na początek fasolę wrzucamy do naczynia z wodą i zostawiamy na całą noc. Następnego dnia namoczone ziarna należy zalać wodą i gotować w dużym garnku przez 30 minut. Wybraną przez nas zieleninę siekamy i wrzucamy do garnka. Następnie dodajemy przekrojoną na pół cebulę, pokrojoną w kostkę cukinię i pora pokrojonego w duże plastry.

Całość gotujemy przez ok. 15 minut, do momentu, kiedy wszystkie składniki zmiękną. Ugotowane warzywa umieszczamy w blenderze, dolewamy jedną chochlę wywaru, wsypujemy połowę orzechów i wszystko dokładnie blendujemy, żeby uzyskać jednolitą konsystencję.

Tak przygotowaną mieszankę wlewamy do naczynia z wywarem warzywnym. Do zupy dodajemy sok z marchwi i selera oraz posiekane orzechy, które nam zostały. Potem dodajemy grzyby i całość gotujemy przez 15 minut. Po tym czasie nasza zupa jest gotowa do spożycia.

Żeby wzbogacić smak i podnieść prozdrowotne właściwości potrawy, możemy dodać do niej posiekaną natkę pietruszki.

Wybrane dla Ciebie
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało