Kamil S. Sikora| 
aktualizacja 

Zupa antyrakowa. Lekarz mówi, że chroni jelita, wątrobę, trzustkę

14

Żeby zmniejszyć ryzyko rozwoju nowotworów, powinniśmy nie tylko rzucić palenie i ograniczyć picie alkoholu, ale również pamiętać o zdrowej diecie. Jednym z produktów, które warto włączyć do codziennego menu, jest prozdrowotna zupa dr Fuhrmana. Znany i ceniony na całym świecie lekarz i dietetyk twierdzi, że składniki obecne w tej potrawie są w stanie uchronić nas nawet przed siedmioma typami raka.

Zupa antyrakowa. Lekarz mówi, że chroni jelita, wątrobę, trzustkę
Ta zupa może ochroni przed 7 rodzajami raków (Getty Images, Getty Images)

Właściwości zupy dr Fuhrmana

Dr Joel Fuhrman to amerykański lekarz, który zachęca ludzi na całym świecie do stosowania diety bogatej w mikroelementy. Ekspert od wielu lat za pośrednictwem mediów społecznościowych dzieli się zdobytą dotychczas wiedzą i doświadczeniem publikując przepisy na pyszne potrawy o niesamowitych zdrowotnych właściwościach.

Najbardziej popularnym z nich jest słynna antynowotworowa zupa. Zdaniem dietetyka regularnie spożywanie tego dania zmniejsza ryzyko rozwoju raka wątroby, jelita grubego, trzustki, jelita cienkiego, odbytu, okrężnicy i żołądka.

Przepis na zupę antyrakową

Składniki:

1 szklanka fasoli (najlepsza będzie fasola mung),

4 szklanki wody,

4 cebule średniej wielkości,

6 cukinii średniej wielkości,

250 g świeżych grzybów,

3 pory,

2 szklanki soku z selera naciowego,

4 szklanki soku z marchwi,

1 szklanka orzechów nerkowca lub orzechów włoskich,

2 gałązki kapusty pekińskiej, jarmużu lub innej zieleniny.

Sposób przygotowania:

Na początek fasolę wrzucamy do naczynia z wodą i zostawiamy na całą noc. Następnego dnia namoczone ziarna należy zalać wodą i gotować w dużym garnku przez 30 minut. Wybraną przez nas zieleninę siekamy i wrzucamy do garnka. Następnie dodajemy przekrojoną na pół cebulę, pokrojoną w kostkę cukinię i pora pokrojonego w duże plastry.

Całość gotujemy przez ok. 15 minut, do momentu, kiedy wszystkie składniki zmiękną. Ugotowane warzywa umieszczamy w blenderze, dolewamy jedną chochlę wywaru, wsypujemy połowę orzechów i wszystko dokładnie blendujemy, żeby uzyskać jednolitą konsystencję.

Tak przygotowaną mieszankę wlewamy do naczynia z wywarem warzywnym. Do zupy dodajemy sok z marchwi i selera oraz posiekane orzechy, które nam zostały. Potem dodajemy grzyby i całość gotujemy przez 15 minut. Po tym czasie nasza zupa jest gotowa do spożycia.

Żeby wzbogacić smak i podnieść prozdrowotne właściwości potrawy, możemy dodać do niej posiekaną natkę pietruszki.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić