Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz| 
aktualizacja 

Zwiększa ryzyko raka. Odpowiada za stany zapalne w ciele

3

Nie od dzisiaj wiadomo, że to co ląduje na talerzu wpływa na nasze samopoczucie. Niektóre produkty żywnościowe mogą działać jak lekarstwo – wspierając funkcjonowanie całego organizmu i zaopatrując go w witaminy i składniki mineralne. Inne natomiast wręcz przeciwnie, mogą przyczynić się do rozwoju groźnych chorób.

Zwiększa ryzyko raka. Odpowiada za stany zapalne w ciele
Przetworzone mięso zwiększa ryzyko raka (Licencjodawca, Mansoreh Motamedi)

Rakotwórcza żywność

Za rakotwórczą żywność uważa się produkty, w których znajdują się szkodliwe substancje, takie jak: pestycydy, metale ciężkie, dioksyny, bisfenol A czy aflatoksyny.

Związki te nazywa się kancerogenami, ponieważ są w stanie uszkodzić komórki DNA i tym samym zwiększyć ryzyko wystąpienia nowotworu. Jakich produktów powinniśmy więc unikać?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Sztuczne barwniki w mięsie i słodyczach mogą powodować raka jelit. Badania naukowców z USA

Słone przekąski

Sól w niewielkich ilościach jest potrzebna. Zawiera ona sód, który pomaga utrzymać właściwą równowagę wodno-mineralną i rozluźnia mięśnie.

Problem w tym, że w dzisiejszych czasach sól dodawana jest praktycznie wszędzie, co powoduje nawet kilkukrotne przekroczenie dziennego zapotrzebowania na ten składnik.

Spożywana w dużych ilościach sól zwiększa ryzyko pojawienia się nadciśnienia. Chlorek sodu działa drażniąco, powodując mikrouszkodzenia w obrębie przełyku i błony śluzowej żołądka, co powoduje zwiększone ryzyko rozwoju nowotworów tych organów.

Oprócz tego w słonych przysmakach (takich jak popcorn czy orzeszki) mogą znajdować się aflatoksyny wykazujące szkodliwe działanie na organizm ludzki.

Przetworzone mięso

Do żywności rakotwórczej zaliczyć można również przetworzone mięso, a więc parówki, konserwy, pasztety czy gotowe produkty garmażeryjne.

Nie trzeba wiele – wystarczy zaledwie 100 g przetworzonego mięsa dziennie, aby zwiększyć ryzyko zachorowania na raka żołądka, trzustki oraz jelita grubego.

Zarówno w przetworzonym mięsie, jak i słonych przekąskach zazwyczaj znajduje się nie tylko sól, ale również sztuczne barwniki, konserwanty, olej palmowy czy syrop glukozowo-fruktozowy, który jest kolejną bolączką naszych czasów.

Składniki te mogą doprowadzić do stanu zapalnego oraz wpływają negatywnie na układ sercowo-naczyniowy. Ponadto ich regularne spożywanie zwiększa ryzyko rozwoju miażdżycy, a także podnosi poziom cholesterolu oraz trójglicerydów.

Groźne może być nie tylko przetworzone mięso, ale również mięso smażone, grillowane lub wędzone. Lepiej postawić na duszenie, pieczenie bądź gotowanie na parze.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić