Piotr Kalsztyn| 

Usmażona w oleju ryba ożyła. I nic w tym dziwnego

56

Sieć obiega film, na którym widać gotową do spożycia rybę, która nagle zaczyna się ruszać. Nauka podpowiada, że choć to widok nietypowy, to całkowicie normalny.

Usmażona w oleju ryba ożyła. I nic w tym dziwnego
(Youtube.com)

"Ruszająca się potrawa oszołomiła gości restauracji w chińskim mieście Hengyang. Na filmie widzimy kilka usmażonych w oleju ryb. Nagle jedna z nich zaczyna się wyginać. W tle słyszymy głos krzyczącej kobiety.

W chińskiej sieci społecznościowej Weibo film wzbudził sporą sensację. Internauci zastanawiają się, czy ryba na pewno jest martwa. Posądzili restauratora o niehumanitarne traktowanie zwierząt - czytamy w "The Independent".

Zobacz także: Zobacz także: Grecki kucharz i ryba "po grecku"

Zaobserwowane zjawisko jest jednak naturalne. Po zabiciu ryby jej mózg i serce przestają funkcjonować. Żyją jednak komórki. I one nadal reagują na bodźce – tłumaczą redaktorzy portalu "IFLScience". Po śmierci neurony ruchowe mięśni jeszcze przez jakiś czas posiadają tzw. potencjał błonowy. Jest to różnica napięcia miedzy wnętrzem ryby, a otaczającą ją przestrzenią. Efekt mogliśmy zobaczyć na filmie.

Na jakie bodźcie reagują martwe komórki? Mogą to być substancje chemiczne. Swojego czasu w sieci krążył film, na którym widzieliśmy "tańczącą kałamarnicę”. Efekt mógł był spowodowany reakcją na kwas cytrynowy. Podobnie działa dodanie soli kuchennej.

Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić