Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
ESO
|

Kupiła schab i się załamała. "Nie chcę nawet liczyć, ile mnie to kosztowało"

29
Podziel się:

Katarzyna Bosacka poruszyła temat paczkowanego mięsa i jego zawartości w ostatnim ze swoich postów na Facebooku. Dziennikarka podkreśla, że to bardzo powszechny problem, dlatego warto podczas zakupów dokładniej sprawdzać, co wkładamy do koszyka.

Kupiła schab i się załamała. "Nie chcę nawet liczyć, ile mnie to kosztowało"
Katarzyna Bosacka (AKPA, Facebook)

Obserwatorka dziennikarki postanowiła zrobić eksperyment. Kupiła opakowanie schabu w jednym z popularnych marketów, po czym oddzieliła od niego tłuszcz. Mięso w opakowaniu ważyło 1,3 kg. Po oczyszczeniu zostało już go zaledwie 426 g. Resztę stanowił tłuszcz i kawałki karczku.

Nie chcę nawet liczyć, ile kosztowało mnie 426 g schabu, żeby się nie denerwować - napisała pani Magda.

Z oczyszczonej ilości schabu pani Magdzie udało się zrobić kilka małych kotletów.

Bosacka podkreśla, że schab to oczywiście również tłuszcz, więc nie można tego przekładać 1:1. "Każdy kotlet jakąś warstwę tłuszczu posiada - czy większą, czy mniejszą. Odkrajanie go w całości trochę mija się z celem, ale warto wspomnieć, że czasem jest go (zwłaszcza w paczkowanych produktach) strasznie dużo" - zaznacza dziennikarka.

Jak zauważa Katarzyna Bosacka, podobna sytuacja ma się z mrożona rybą

Na jej powierzchni znajduje się glazura, czyli po prostu lód. Często po rozmrożeniu okazuje się, że 1/4 opakowania stanowiła woda. W takim wypadku płacimy nie tylko za rybę, ale także za wodę - tłumaczy.

W komentarzach pod postem Bosackiej pojawiły się setki komentarzy. Wielu internautów twierdzi, że pani Magda "kupiła schab, a nie polędwicę", więc powinna wiedzieć, że mięso może mieć także kawałki tłuszczu. Inni podkreślają, że nie warto kupować mięsa w opakowaniu, bo nie widać dokładnie, co jest w środku. W komentarzach czytamy m.in.:

To norma w paczkowanych produktach. Dlatego kupuję mięso z lady, przynajmniej widzę, za co płacę.
Panią Magdę to chyba trochę poniosło z tym żalem, przecież widziały gały co brały, bez przesady.
Mrożona ryba to... połowa wody po rozmrożeniu. Przestałam kupować. To samo z mięsem kupowanym w marketach, połowa wody. Cenowo wychodzi na to, co byśmy kupili pół kg lepszego mięsa.
Zobacz także: Powrót absurdalnie wysokich rachunków w wakacje? "Takie historie to rzadkość"
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(29)
Anna
miesiąc temu
Chyba raczej karkówkę kupiła a nie schab
Życie
miesiąc temu
Ludzie czytajcie ze zrozumieniem! Nie wyzywajcie się tumany na Bosackiej,bo to nie ona kupiła ten schab.
Kaz
miesiąc temu
Najlepszy schab jest przy kości,którą można kupić w cenie 3,99pln za kilogram. Polecam.
Wister
miesiąc temu
Posłuchajcie i przeczytajcie, jaki to jest autorytet ? Autorytetem jest to z czym na codzień w sklepach się spotykamy. Tego typu wywody Pani, są bez znaczenia dla zwykłego Polaka znajdującego się w markecie. Cóż to za autorytet z tej Pani, bo krzyczy, znamy sami to na codzień. O co batalia ?!. Dla mnie to standard co wybieram z marketu i dla wielu rozsądnych Polaków, sami wiedzą jak to wygląda na prawdę. A ta Pani mówi o rzeczach oczywistych, jak dla mnie , choć nie wszyscy może o tym wiedzą. Czytają te dywagacje, co bardzo mnie bawi, z uwagi że człowiek inteligentny dawno już to wie co ta Pani podaje. Ale może jest wiele osób które nie wiedzą, i na szarakach się zarabia. Litości. Takim blogerem sam mógłbym być i jeszcze więcej powiedzieć dzieląc się z ludźmi informacjami w dobrej wierze , a nie dla popularności.
j-23
miesiąc temu
Brały gały co widziały ☝️
60+
miesiąc temu
Kompletnie niewiarygodna
Waldi
miesiąc temu
Schab pokrywa lekka błonka sam schab jest mięsem bez tłustości pani redaktor trochę powagi
Mesiaz
miesiąc temu
Nie jedz zwierząt.
Baba z Wozu
miesiąc temu
Tak oszukują Polaków w niemieckich Lidlach, Kauflandach czy innych marketach. A w ogóle, to kto normalny kupuje paczkowane mięso? Pani Bosacka od tych "zdrowych" zakupów to coraz grubsza.
xyz
miesiąc temu
Mięsa nie kupuje się w markecie bo to syf
Gość
miesiąc temu
To wina dostawcy przeważnie nie polskiego
Leszek
miesiąc temu
Bosacka na biednego nie trafiło przestań stękać
Docent Furman
miesiąc temu
Przecież wiadomo, że się nie kupuje mięsa w vacuumach tylko luz, bo nie dość, że jest gorsza jakość, konserwanty itp. itd., a ponadto producenci kantują nas na wadze! A pani Bosacka z TVN-u taka chytra i obeznana a tego nie wie? Żenada...
...
miesiąc temu
kupuje od chłopa i mam święty spokój!!!
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić