104 cm obwodu kapelusza. Wyjawiła, gdzie znalazła olbrzyma

7

Nadleśnictwo Resko ogłosiło wyniki w konkursie "Znajdź olbrzyma 2022". Czubajka kania okazała się być bezkonkurencyjna i zdeklasowała wszystkie olbrzymie prawdziwki. To nasza #DziennaDawkaDobregoNewsa.

104 cm obwodu kapelusza. Wyjawiła, gdzie znalazła olbrzyma
Czubajka kania okazała się być znów bezkonkurencyjna i zdeklasowała wszystkie olbrzymie prawdziwki. (resko.szczecin.lasy.gov.pl)

Nadleśniczy z Nadleśnictwa Resko w województwie zachodniopomorskim, Wojciech Dąbkiewicz wręczył główną nagrodę za zajęcie 1 miejsca w konkursie "Znajdź olbrzyma 2022". Zwycięskim okazem została czubajka kania zajmując pierwszą pozycję w rankingu 18 zgłoszonych grzybów.

Jej parametry to 104 cm obwodu kapelusza oraz 33 cm długości trzonu. Nagrodę dumnie odebrała Hania, która wyjawiła, że swój okaz znalazła podczas grzybobrania z tatą w okolicach wsi Potuliny niedaleko Łabunia Małego - relacjonuje Ewa Simonowicz-Woźniewicz specjalista ds. ochrony lasu z Nadleśnictwa Resko.

Nadleśnictwo Resko nagrodziło także wyróżnieniem największego zgłoszonego do konkursu borowika szlachetnego. Był to okaz mierzący 89,3 cm obwodu kapelusza oraz 13 cm wysokości nóżki. Po odbiór nagrody zgłosiła się Marysia, która wraz z rodzicami owocne zbiory wspomina z lasów Komorowa pod Reskiem.

Dziękujemy za wszystkie osobiste i elektroniczne zgłoszenia pięknych okazów. Z rankingu wynika, że największe grzyby można znaleźć właśnie w okolicach Reska! Tym bardziej zapraszamy do udziału w kolejnej edycji konkursu - za rok, podczas wrześniowego i październikowego czasu grzybobrania - zachęcają pracownicy Lasów Państwowych.

Czubajka kania to okazały grzyb, występujący wśród traw, w prześwietlonych lasach, zrębach, polanach, w parkach, na łąkach i pastwiskach. Pojawia się od lipca do listopada, pojedynczo lub po kilka sztuk. Należy pamiętać, by nie zbierać młodych, nierozwiniętych jeszcze osobników, gdyż w tym stadium młode czubajki do złudzenia przypominają muchomora.

Czubajka kania nadaje się przede wszystkim do smażenia np. w panierce, ale także jako grzyb domieszkowy, a nawet do suszenia.

Zobacz także: Grzyby, których grzybiarze nie znają oraz wiele ciekawych gatunków
Autor: ESO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić