Ujęcie z lasu obiega sieć. "Ale napompowany"
Sieć obiegają migawki wykonane w lesie. Widać na nich żółciaki siarkowe, które pojawiły się na dzikich czereśniach. Niewątpliwie trudno przejść obojętnie obok takich okazów, jak te.
Na facebookowym profilu nagrzyby.pl pojawiły się kolejne ujęcia z lasu. Tym razem udało się uwiecznić żółciaki siarkowe.
Moim zdaniem najsmaczniejsze żółciaki siarkowe są z dzikich czereśni. Twoim zdaniem, czy drzewo na ma pływ na smak żółciaków? Te zdjęcia dostałem z pytaniem, czy to żółciaki - one rosły na dzikiej czereśni - czytamy pod migawkami.
W komentarzach momentalnie uaktywnił się jeden z miłośników grzybobrania.
Ale napompowany - ocenił.
Czy żółciak siarkowy jest jadalny?
Żółciak siarkowy (Laetiporus sulphureus) to jaskrawożółty grzyb nadrzewny, który wyróżnia się nie tylko kolorem, ale i efektownym wyglądem. Rośnie głównie na pniach i pniach drzew liściastych - najczęściej dębów, buków, wierzb czy topoli - od późnej wiosny do wczesnej jesieni.
Owocniki przybierają formę półkolistych lub wachlarzowatych kapeluszy wyrastających w dachówkowatych skupiskach. W młodym stadium grzyb jest soczysty i miękki, z intensywnie żółtym lub pomarańczowym ubarwieniem. Starsze owocniki stają się twarde i łykowate, tracąc walory kulinarne.
Choć żółciak siarkowy jest uważany za grzyb jadalny (najlepiej spożywać młode egzemplarze po obróbce termicznej), u części osób może powodować dolegliwości żołądkowe.
Ze względu na swoją strukturę i smak przypominający nieco kurczaka, nazywany jest często "chicken of the woods". Oprócz walorów kulinarnych, grzyb ten pełni też ważną funkcję w ekosystemie - jako saprotrof rozkłada martwe drewno, a jako pasożyt może powodować białą zgniliznę drewna u żywych drzew.
Czytaj także: Grzyby w maju? Leśnicy pokazują pierwsze okazy