aktualizacja 

Tragiczny finał grzybobrania. Trafili do szpitala. Są w ciężkim stanie

33

Sezon na grzybobranie trwa w najlepsze. Specjaliści radzą, aby zbierać tylko te okazy, co do których jesteśmy pewni, że są jadalne. We Wrocławiu od piątku już siedmiu grzybiarzy trafiło do szpitala we Wrocławiu z objawami zatrucia. Stan dwóch osób jest ciężki.

Tragiczny finał grzybobrania. Trafili do szpitala. Są w ciężkim stanie
Zdjęcie ilustracyjne. (Getty Images, feliks szewczyk)

Od kilku dni na Dolnym Śląsku jest wysyp grzybów. Podczas grzybobrania trzeba być jednak bardzo ostrożnym, gdyż łatwo się pomylić i wrzucić do kosza trującego grzyba. We Wrocławiu od piątku 9 września aż siedem osób trafiło na oddział toksykologii szpitala im. T. Marciniaka po zatruciu muchomorami. Stan dwóch pacjentów jest ciężki.

W dwóch przypadkach był to tylko nieżyt żołądkowo-jelitowy po zjedzeniu grzybów. Trzech pacjentów miało styczność z muchomorem plamistym, a dwójka, niestety, z muchomorem sromotnikowym, który jest potencjalnie śmiertelną trucizną. Stan tej dwójki pacjentów jest nadal ciężki - informuje dr hab. n. med. Jan Magdalan, ordynator oddziału toksykologii i chorób wewnętrznych szpitala im. T. Marciniaka w rozmowie z "Gazetą Wrocławską".

Jak ustaliła "Gazeta Wrocławska" w ubiegłym roku z powodu zatrucia grzybami na oddziale toksykologii przy ul. Fieldorfa hospitalizowano kilkanaście osób. Nie stwierdzono jednak poważnych przypadków.

Jeżeli masz wątpliwości, nie ryzykuj, przynieś grzyby do najbliższej siedziby sanepidu, gdzie dyżury pełnią grzyboznawcy. W Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej we Wrocławiu jest czterech grzyboznawców - apelują specjaliści z WSSE.

Również leśnicy służą pomocą i radą grzybiarzom. W siedzibach nadleśnictw dostępne są atlasy grzybów, tablice edukacyjne, ulotki i foldery grzybowe.

Pamiętaj o kilku zasadach bezpiecznego grzybobrania:

  • Zbieraj wyłącznie grzyby, co do których nie masz wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów).
  • Zbieraj wyłącznie wyrośnięte grzyby. Zbieranie młodych owocników, bez wykształconych cech danego gatunku, to najczęstsza przyczyna tragicznych pomyłek.
  • Jeśli jesteś początkującym grzybiarzem, zbieraj tylko grzyby rurkowe. W tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących, więc ryzyko zatrucia jest dużo mniejsze niż w przypadku grzybów blaszkowych.
  • Nie stosuj błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących, takich jak: zabarwienie cebuli na ciemno podczas gotowania z grzybami, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak (istnieją gatunki śmiertelnie trujące posiadające przyjemny, słodkawy smak np. Amanita phalloides, Amanita verna).
  • Zbieraj grzyby do koszyków lub pojemników przepuszczających powietrze. Nie używaj foliowych reklamówek – grzyby szybko się w nich psują, co grozi zatruciem.
  • Nigdy nie zbieraj grzybów, które rosną w rowach, na skraju lasu oraz w okolicach skupisk odpadów (np. przy zakładach produkcyjnych czy drogach o dużym natężeniu ruchu), ponieważ grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.
  • Nie zbieraj i nie niszcz grzybów trujących. Wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowi część ekosystemu.
  • Jeśli masz wątpliwości, czy grzyb jest trujący czy jadalny, nie ryzykuj! Jeśli wątpliwości pojawią się później, skorzystaj z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno-epidemiologicznych.
Zobacz także: Znalazł trufle. Wyjaśnił, z czym można je pomylić
Autor: ESO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić