Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Malwina Witkowska
Malwina Witkowska | 

Zaczęło się w lasach. Grzyboznawca ostrzega przed jedną znaną praktyką

10

Po ostatnich burzach grzybiarze wreszcie mają powód, by wybrać się do lasu. Niestety, Polacy często popełniają błąd, który od pokoleń jest przekazywany jako metoda identyfikacji grzybów. Ta znana praktyka może jednak prowadzić do tragicznych konsekwencji.

Zaczęło się w lasach. Grzyboznawca ostrzega przed jedną znaną praktyką
W lasach pojawił się prawdziwy wysyp grzybów (Pixabay, jarmoluk)

Susza spowodowała, że przez ostatnie tygodnie grzybów w lasach było bardzo mało. Jednakże kilka dni obfitujących w burze wystarczyło, aby sytuacja się zmieniła i znowu warto było wybrać się do lasu.

Po ostatnich opadach deszczu w lasach pojawił się wysyp kurek, chociaż ich zbieranie wciąż wymaga wysiłku, bo nie kiedy trzeba się sporo nachodzić. Pomimo trudności, niektórym grzybiarzom udało się zebrać imponujące ilości tych grzybów, sięgające nawet kilku kilogramów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Potężna cena za kilogram kurek. Znawca grzybów mówi o pewnym zjawisku

Jak rozróżnić grzyby jadalne od trujących?

W lasach można znaleźć przede wszystkim kurki, ale występują obecnie także podgrzybki, prawdziwki, koźlarze, gołąbki oraz muchomory czerwieniejące. Dwa ostatnie gatunki są mniej znane szerszemu gronu grzybiarzy.

Zarówno gołąbki, jak i muchomory czerwieniejące, mają jedną wspólną cechę, na którą grzyboznawcy radzą szczególnie uważać – łatwo można je pomylić z trującymi grzybami. Dlatego podczas zbierania grzybów konieczna jest szczególna ostrożność i dokładna znajomość ich cech charakterystycznych, aby uniknąć niebezpiecznych pomyłek.

Śmiertelne zatrucia spowodowane są wyłącznie przez grzyby z blaszkami. – Jeżeli chcemy bezpiecznie zbierać grzyby, bierzmy te, które od spodu mają rurki, czy jak mówią niektórzy gąbkę lub siateczkę. To wielka rodzina borowikowatych i wśród niej nie ma tych, które powodują wielkie zatrucia – przekazał "Faktowi" grzyboznawca Justyn Kołek z Międzybrodzia Bialskiego.

Grzyby można poznać po smaku?

Jednak istnieje inna, mniej popularna praktyka, która jest często przekazywana od pokoleń. Mówi się, że grzyby można rozpoznać po smaku. To błędne przekonanie. Opieranie się na smaku grzybów jako metodzie ich identyfikacji może prowadzić do poważnych zagrożeń zdrowotnych.

- Wszystkie grzyby, które powodują zatrucia, są smaczne, słodkawe. Zwierzęta instynktownie wiedzą, że nie można ich jeść. Człowiek myśli, że jeśli są tak dobre, to znaczy, że są jadalne – powiedział w rozmowie z "Faktem" Justyn Kołek.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 19.04.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wielkanocna wymiana jeńców. 277 ukraińskich żołnierzy wraca do domu
"Będziemy patrzeć na czyny, a nie słowa". Ukraiński minister odpowiada Putinowi
Tłumy w Zakopanem. To nie Arabowie i nie Słowacy
Odwiedziła kibuc Nir Oz. To tutaj terroryści z Hamasu dokonali masakry
Czy rozejm Putina to tylko gra pozorów? Ekspert analizuje sytuację
Rosja ogłasza wielkanocny rozejm. Zełenski reaguje
Rozbudowa autostrady A2. Kierowcy muszą się uzbroić w cierpliwość
Emerytka miała 1,52 promila. Tak zakończyła podróż
Tak spędzają święta w Hiszpanii. "Zupełnie nie przypomina naszej Wielkanocy"
99-latka wyszła do łazienki. Sąsiad usłyszał niepokojące dźwięki
"Nocni sprawcy zamieszania". Szybko wyszło na jaw kto odpowiada za bałagan
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić