Zaczęło się w lasach. Grzyboznawca ostrzega przed jedną znaną praktyką

Po ostatnich burzach grzybiarze wreszcie mają powód, by wybrać się do lasu. Niestety, Polacy często popełniają błąd, który od pokoleń jest przekazywany jako metoda identyfikacji grzybów. Ta znana praktyka może jednak prowadzić do tragicznych konsekwencji.

W lasach pojawił się prawdziwy wysyp grzybówW lasach pojawił się prawdziwy wysyp grzybów
Źródło zdjęć: © Pixabay | jarmoluk
Malwina Witkowska

Susza spowodowała, że przez ostatnie tygodnie grzybów w lasach było bardzo mało. Jednakże kilka dni obfitujących w burze wystarczyło, aby sytuacja się zmieniła i znowu warto było wybrać się do lasu.

Po ostatnich opadach deszczu w lasach pojawił się wysyp kurek, chociaż ich zbieranie wciąż wymaga wysiłku, bo nie kiedy trzeba się sporo nachodzić. Pomimo trudności, niektórym grzybiarzom udało się zebrać imponujące ilości tych grzybów, sięgające nawet kilku kilogramów.

Czym właściwie jest wolność słowa? Czy potrzebne nam są regulacje?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak rozróżnić grzyby jadalne od trujących?

W lasach można znaleźć przede wszystkim kurki, ale występują obecnie także podgrzybki, prawdziwki, koźlarze, gołąbki oraz muchomory czerwieniejące. Dwa ostatnie gatunki są mniej znane szerszemu gronu grzybiarzy.

Zarówno gołąbki, jak i muchomory czerwieniejące, mają jedną wspólną cechę, na którą grzyboznawcy radzą szczególnie uważać – łatwo można je pomylić z trującymi grzybami. Dlatego podczas zbierania grzybów konieczna jest szczególna ostrożność i dokładna znajomość ich cech charakterystycznych, aby uniknąć niebezpiecznych pomyłek.

Śmiertelne zatrucia spowodowane są wyłącznie przez grzyby z blaszkami. – Jeżeli chcemy bezpiecznie zbierać grzyby, bierzmy te, które od spodu mają rurki, czy jak mówią niektórzy gąbkę lub siateczkę. To wielka rodzina borowikowatych i wśród niej nie ma tych, które powodują wielkie zatrucia – przekazał "Faktowi" grzyboznawca Justyn Kołek z Międzybrodzia Bialskiego.

Grzyby można poznać po smaku?

Jednak istnieje inna, mniej popularna praktyka, która jest często przekazywana od pokoleń. Mówi się, że grzyby można rozpoznać po smaku. To błędne przekonanie. Opieranie się na smaku grzybów jako metodzie ich identyfikacji może prowadzić do poważnych zagrożeń zdrowotnych.

- Wszystkie grzyby, które powodują zatrucia, są smaczne, słodkawe. Zwierzęta instynktownie wiedzą, że nie można ich jeść. Człowiek myśli, że jeśli są tak dobre, to znaczy, że są jadalne – powiedział w rozmowie z "Faktem" Justyn Kołek.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"