Budżetowy bulion z... obierek. Idealna baza do zup i sosów

8

Zupy, kremy czy sosy smakują zdecydowanie lepiej, kiedy przygotowuje się je na esencjonalnym wywarze. Niestety warzywa kosztują obecnie fortunę i nie każdego stać na taką przyjemność. Mamy na to radę - bulion z obierek. Z tym przepisem wykorzystasz resztki i stworzysz idealną bazę do wielu dań.

Budżetowy bulion z... obierek. Idealna baza do zup i sosów
Przepis na rosół z obierek (Pexels)

Kiedy inflacja szaleje, a ceny w sklepach przyprawiają o zawrót głowy, trzeba szukać sposobów na oszczędzanie - najlepiej takich, by nie odczuć przy tym spadku jakości życia. Taki właśnie jest oszczędny bulion z obierek.

Choć dla niektórych może to brzmieć dość kontrowersyjnie, warto dać mu szansę. Skórki z warzyw są najbogatsze w minerały. Zwykle lądują w koszu, a to duży błąd. Obierkom można dać drugie życie.

Obierki warto zbierać regularnie (wcześniej warzywa należy bardzo dokładnie umyć!) i przechowywać je w woreczku strunowym w zamrażalniku. Kiedy uzbiera się większa porcja, można przystąpić do przygotowania bulionu. Nie pożałujecie!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Ulubiona zupa Polaków. Sprawdzone sposoby tłuste na oczka w rosole

Przepis na tani bulion z obierek. Potrzebne składniki

  • Kilka dużych garści obierek z włoszczyzny
  • Łupiny z 1-2 cebul, razem z piętkami
  • Łupiny z kilku ząbków czosnku
  • Opcjonalnie: zwiędnięty pęczek pietruszki lub innej zieleniny, kilka zewnętrznych liści kapusty
  • Opcjonalnie: 3-4 ziela angielskie, 2 liście laurowe
  • 3 litry wody
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka oleju
  • 3 ziarna pieprzu

Przepis na tani bulion z obierek. Potrzebne składniki

  • W garnku rozgrzej olej, podsmaż na nim przez chwilę obierki z czosnku i cebuli
  • Dodaj resztę obierek i podsmaż wszystko przez około 5 minut
  • Do garnka wlej wodę i doprowadź do wrzenia, dodaj pieprz i opcjonalnie ziele angielskie i liście laurowe
  • Zmniejsz ogień, gotuj na wolnym ogniu przez około 1 godzinę lub dłużej
  • Na końcu posól, wymieszaj i odcedź
  • Wywar możesz przelać do słoików i przechowywać w lodówce przez około tydzień
Autor: SSŃ
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić