Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
SSŃ
|
aktualizacja

Kotlety mielone inaczej. Tak robią je na Śląsku

22
Podziel się:

Mięso mielone można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Jednym z najsmaczniejszych są karminadle - kotlety mielone po śląsku. Od tych standardowych różnią się kilkoma szczegółami, które sprawiają, że są obłędnie pyszne. Ślązacy nie mogą się mylić!

Kotlety mielone inaczej. Tak robią je na Śląsku
Przepis na karminadle (Getty Images,, Aleksandr Tkach)

Karminadle wyglądają jak zwyczajne kotlety mielone, które doskonale zna każdy Polak. To jednak jedynie pozory. Kotlety przyrządzane na Śląsku różnią się pewnymi niuansami, dzięki którym są wyjątkowo pyszne. Nie bez powodu zostały wpisane na Listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Karminadle oryginalnie przyrządza się z mięsa wieprzowego i króliczego z dodatkiem tymianku i smaży na smalcu. Spróbujcie, a nie pożałujecie.

Przepis na karminadle, czyli śląskie mielone. Potrzebne składniki

  • 500 g mielonej łopatki lub karkówki wieprzowej
  • 500 g mięsa króliczego (można zastąpić wołowym)
  • 1 duże jajko
  • 2 cebule
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 łyżeczka tymianku
  • Smalec do smażenia
  • Pół szklanki wody lub mleka
  • Sól, pieprz
  • Bułka tarta do obtoczenia

Przepis na karminadle, czyli śląskie mielone. Sposób przygotowania

  • Na początku namocz czerstwą bułkę w wodzie lub mleku. Kiedy zmięknie, zmiksuj lub rozgnieć widelcem do uzyskania jednolitej "papki".
  • Cebule posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na niewielkiej ilości smalcu. Odstaw do ostygnięcia
  • Dwa rodzaje mięsa wymieszaj ze sobą, dodaj bułkę oraz podsmażoną cebulę, jajko i tymianek. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw na chwilę, by masa stężała.
  • Zwilż dłonie i uformuj kulki, następnie lekko je spłaszcz i obtocz dokładnie w bułce tartej.
  • Na patelni rozgrzej dużą ilość smalcu po kilka minut z każdej strony, aż kotlety się zarumienią.
  • Gotowe kotlety odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Jeśli masz ochotę na tradycyjny śląski obiad, podaj karminadle z ciapkapustą. Wystarczy wymieszać kapustę kiszoną z purée ziemniaczanym i opcjonalnie smażonym boczkiem i śląski specjał gotowy. Smacznego!

Zobacz także: Smacznego: przepis na roślinne burgery
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(22)
Ces
2 miesiące temu
Śląska gardawa jest najlepsza.
Figo
2 miesiące temu
Tez mi sensacja,ja robie podobnie kotlety mielone tylko dodaje zabek czosnku i sa swietne
Wosia
2 miesiące temu
Nie sa karbinadle
hanys
2 miesiące temu
Na Śląsku nie ma żadnych kotletów mielonych. Na Śląsku są karminadle.
Ala
2 miesiące temu
Dobrze emeryci gorole tez hoduja kroliki dobry pomysl
rosomak
2 miesiące temu
Ślązacy nałogowo hodują króliki podobnie jak gołębie. Użycie ich mięsa, to oszczędność finansowa, a nie poszukiwanie smaku. Ale jeśli jakiś "gorol" chce szpanować na smakosza... Karminadle są z królikiem, a karbinadle ze śledziem.
Józef
2 miesiące temu
Takie kotlety robiła moja mama, moja teściowa, moja żona i ja robię a daleko nam do Śląska
quick
2 miesiące temu
to jest dobre dla pracujących ciężko ludzi - fizycznie po magazynach itd. albo umysłowo na najwyższych obrotach w jakiej korpo z dedlajanmi, bo oni szybko kalorie w stresie wypocą, a reszcie po co?
Kucharz M
2 miesiące temu
Kuchnia polska bardzo tłusta i niezdrowa wolę orientalna kuchnie oraz ich naukę
Antek
2 miesiące temu
Więcej surówek powinno być na talerzu !
kwikwi
2 miesiące temu
a z guźca mięso się nada???
Kroll
2 miesiące temu
Chyba chodzi o to odsączeniu na papierowym ręczniku, bo innych różnic nie widzę
trociny
2 miesiące temu
Tak ,tylko,że mięso smakuje jak trociny,to nie ma nic wspólnego z naturalnym mięsem.
Omzig
2 miesiące temu
Mięso z królika? A może z wombata?
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić