Przepis na chleb żytni. Tym zajadał się Mikołaj Kopernik

7

Z okazji 550-lecia narodzin Mikołaja Kopernika olsztyńska Piekarnia Tyrolska postanowiła upiec chleb z przepisu z XVI wieku. Aby wszystko się udało, potrzebne są przyprawy, które dziś praktycznie nie występują w chlebie.

Przepis na chleb żytni. Tym zajadał się Mikołaj Kopernik
Chleb na zakwasie, Mikołaj Kopernik (Pixabay, Wikipedia)

Chleb, którym mógł zajadać się Kopernik, jest robiony na zakwasie z mąki żytniej. Piekarze, którzy odtwarzali przepis, przyznali w rozmowie z "Faktem", że istotą takiego wypieku jest odpowiedni dobór przypraw.

Zanim zaczniesz robić chleb, przygotuj zakwas. Najlepiej jest zrobić to na około 4-5 dni przed pieczeniem chleba.

Chleb na zakwasie z XVI wieku. Potrzebne składniki

Zakwas:

  • 200 g mąki żytnie
  • 200 ml ciepłej wody

Chleb:

  • 600 g mąki żytniej
  • 500 ml wody
  • 150 g zakwasu
  • sól
  • kminek
  • szafran
  • czosnek
  • czarny pieprz
  • cynamon

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...

Zobacz także: Prosty przepis na domową pizzę. Idealne danie w 15 minut

Chleb na zakwasie z XVI wieku. Sposób wykonania

  • Kilka dni przed przygotowaniem chleba, zrób zakwas.
  • Mąkę połącz z ciepłą wodą i pod przykryciem odstaw w ciepłym miejscu.
  • Po około 5 dniach zakwas nadaje się do użycia.
  • Wsyp mąkę do miski, dodaj sól i zamieszaj.
  • Dodaj szczyptę z każdej z wymienionych przypraw (są one jednak opcjonalne).
  • W mące zrób wgłębienie i wlej wodę.
  • Dodaj zakwas i wymieszaj dokładnie.
  • Wyrabiaj ciasto rękoma przez maksymalnie kilka minut.
  • Ciasto przenieś do naczynia, w którym będzie wyrastało, np. do koszyczka lub do blachy keksówki.
  • Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsca na kilka godzin.
  • Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wstaw je do piekarnika nagrzanego do około 220-230 stopni Celsjusza.
  • Piecz chleb przez 10 minut, a po tym czasie obniż temperaturę do 210 stopni.
  • Piecz kolejne 40 minut.
  • Po takim czasie wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw je do wystudzenia.
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić