Przepis na kotlety mielone z żółtym serem. Urozmaicenie tradycyjnego obiadu
Nawet najsmaczniejszy kotlet mielony może się "przejeść", gdy często podajemy go na obiad. Aby móc dalej cieszyć się smakiem ulubionej potrawy, warto dodać pewien specjalny składnik. Znajdzie się w większości lodówek w polskich domach – to ser żółty.
Kotlety mielone to przysmaki, które pozwolą ci zaspokoić apetyt i dostarczyć swojemu organizmowi energię. Do ich smaku doskonale pasuje ser żółty. Jeśli preferujesz kuchnię wegańską, spokojnie możesz zastąpić wybrane składniki roślinnymi lub bezmlecznymi odpowiednikami.
Przepis na kotlety mielone z żółtym serem – potrzebne składniki
- 500 g dowolnego mięsa mielonego – polecamy indycze lub wieprzowe
- jedno jajko
- siedem plasterków żółtego sera
- dwie szklanki bułki tartej
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- jedna cebula
- dwie łyżki oleju do smażenia
Przeczytaj także: Przepis na jajeczną pastę. Jeden składnik sprawia, że smakuje wyjątkowo
Przepis na kotlety mielone z żółtym serem – sposób przygotowania:
- Umyj, obierz i drobno posiekaj cebulę. Tak przygotowaną pomieszaj z żółtkiem i białkiem z jajka, przyprawami oraz łyżką bułki tartej.
- Dokładnie zmieszaj składniki, a następnie uformuj je w kule. Jeśli kotlety będą się rozpadać, dodaj do nich kolejną łyżkę bułki tartej.
- Zrób w każdym z kotletów wgłębienie, w którym umieścisz ser żółty. Żeby łatwiej zmieścił się do środka, potnij każdy plasterek na mniejsze kawałki, a następnie przykryj mięsem, starannie zlepiając brzegi.
- Gdy już zlepisz brzegi tak, by nie było widać sera, dwukrotnie obtocz każdy kotlet w bułce tartej.
- Kotlety smaż na rozgrzanym oleju i wolnym ogniu. Regularnie przekładaj je na obie strony tak, aby całość dokładnie się zarumieniła.
Przeczytaj także: Przepis na rollsy pizzowe. Ten pomysł zrobił furorę na Tik Toku
Do już usmażonych kotletów najbardziej pasują ryż, ziemniaki lub kasza. Dobrym pomysłem będzie także podanie potrawy z gotowanymi warzywami, surówką lub sałatką.