Chroni przed rakiem jelita grubego. Dodawaj nie tylko do ciast
Mak świetnie sprawdza się w kuchni jako dodatek do świątecznych ciast i deserów czy makaronu. Okazuje się, że ta roślina poza walorami smakowymi, posiada również wiele prozdrowotnych właściwości. Dowiedz się, dlaczego mak warto jeść nie tylko w święta.
Mak kojarzy się głównie z potrawami pojawiającymi się na świątecznym stole. Masa makowa jest składnikiem różnego rodzaju wypieków, takich jak makowiec, rogaliki, kluski z makiem, wigilijna kutia czy bułeczki drożdżowe.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Szare, białe lub niebieskie drobne ziarna maku są również wykorzystywane do produkcji oleju, który można dodać do sałatki, pasty kanapkowej, kaszy, ziemniaków, surówki, majonezu czy dresingu. Mak poza walorami kulinarnymi posiada również cenne właściwości zdrowotne.
Jest bogatym źródłem witamin z grupy B, które nie są produkowane przez nasz organizm. Substancje te odgrywają ważną rolę w metabolizmie białek i węglowodanów, dlatego warto pamiętać o ich regularnym uzupełnianiu w sposób naturalny. Ziarna maku zawierają także składniki mineralne, m.in. żelazo, cynk, potas, selen, mangan i fosfor.
Znajdziemy w nich też sporo magnezu i wapnia oraz cenne kwasy tłuszczowe. Dzięki obecności wielu cennych elementów mak podnosi odporność, wspiera prawidłową pracę narządu wzroku, wpływa korzystnie na jelita. Poza tym chroni przed zaparciami, zmniejszając tym samym ryzyko rak jelita grubego.
Sięgając po mak, należy jednak pamiętać, że może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami. Unikać go powinny także osoby cierpiące na wrzody żołądka i inne dolegliwości ze strony układu pokarmowego.