Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Przejdź na
KAM
|

Chroni przed rakiem jelita grubego. Dodawaj nie tylko do ciast

36
Podziel się:

Mak świetnie sprawdza się w kuchni jako dodatek do świątecznych ciast i deserów czy makaronu. Okazuje się, że ta roślina poza walorami smakowymi, posiada również wiele prozdrowotnych właściwości. Dowiedz się, dlaczego mak warto jeść nie tylko w święta.

Mak to popularny składnik świątecznego makowca
Mak to popularny składnik świątecznego makowca

Mak kojarzy się głównie z potrawami pojawiającymi się na świątecznym stole. Masa makowa jest składnikiem różnego rodzaju wypieków, takich jak makowiec, rogaliki, kluski z makiem, wigilijna kutia czy bułeczki drożdżowe.

Szare, białe lub niebieskie drobne ziarna maku są również wykorzystywane do produkcji oleju, który można dodać do sałatki, pasty kanapkowej, kaszy, ziemniaków, surówki, majonezu czy dresingu. Mak poza walorami kulinarnymi posiada również cenne właściwości zdrowotne.

Jest bogatym źródłem witamin z grupy B, które nie są produkowane przez nasz organizm. Substancje te odgrywają ważną rolę w metabolizmie białek i węglowodanów, dlatego warto pamiętać o ich regularnym uzupełnianiu w sposób naturalny. Ziarna maku zawierają także składniki mineralne, m.in. żelazo, cynk, potas, selen, mangan i fosfor.

Znajdziemy w nich też sporo magnezu i wapnia oraz cenne kwasy tłuszczowe. Dzięki obecności wielu cennych elementów mak podnosi odporność, wspiera prawidłową pracę narządu wzroku, wpływa korzystnie na jelita. Poza tym chroni przed zaparciami, zmniejszając tym samym ryzyko rak jelita grubego.

Sięgając po mak, należy jednak pamiętać, że może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami. Unikać go powinny także osoby cierpiące na wrzody żołądka i inne dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(36)
Ekhem no
2 miesiące temu
Moja kuzynka je mak codziennie
Danusia
2 miesiące temu
Dlatego zabroniono jego uprawy
Zmi
2 miesiące temu
Być może mak ma właściwości ale nie ten dziśiejszy odchudzony i bezsmakowy
Obo
2 miesiące temu
Wczoraj był podany przepis na"wspaniałe,smaczne" śledzie w śmietanie a pod koniec wypocin dodano ostrzeżenie aby wśród licznych przepisów unikać śledzi w śmietanie.
Asia
2 miesiące temu
Ciekawe kto go wcina i sie pruje pod cela
Malangsveien
2 miesiące temu
" Mak to popularny składnik świątecznego makowca" Ja nie wiem co napisać mam error
Takie tam
2 miesiące temu
Szkodzi układowi pokarmowym ale chroni jelita przed rakiem. Trochę tak jak z aspiryną. Czy to znaczy że powinno się jeść mak w kapsułkach dojelitowych?
dziadek
2 miesiące temu
najlepsa jest gorzolka to jest sprawdzone tylko uwaga dobra gorzalka
dora
2 miesiące temu
tak jedz........ a podagra murowana!!!!!!
jadzia
2 miesiące temu
Wolę kompot z maku nie tylko od Święta
dewq
2 miesiące temu
ostatnio wciągnąłem w ciągu dwóch dni wielką blachę tradycyjnego grubego makowca. Na śniadanie, obiad i kolację był tylko MAKOWIEC. Nie ma nic lepszego. Prawie tak dobry jak tradycyjny sernik (nie taki z wiaderka)
amnietowali
2 miesiące temu
wolę makówki ale te zielone, nie ślunskie
gwiazda
2 miesiące temu
Co za brednie Ci co mają uchyłki nie powinni jeść ziaren
ALERT
2 miesiące temu
uwaga na wpis AMIKA-jest to oszustwo i próba wyłudzenia danych,grozi zainfekowanie komputera
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić