Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Chroni przed rakiem jelita grubego. Warto jeść minimum dwa razy w tygodniu

4

Kiszona kapusta to źródło cennych witamin i składników mineralnych, dzięki którym nasz organizm pracuje na pełnych obrotach. Dodatkowo jest też tania i łatwo dostępna. Okazuje się, że naukowcy odkryli jej jeszcze jedną zaletę – chodzi o właściwości przeciwnowotworowe.

Chroni przed rakiem jelita grubego. Warto jeść minimum dwa razy w tygodniu
Jakie właściwości ma kiszona kapusta? (Licencjodawca, Basak Gurbuz Derman)

Jak atakuje rak jelita grubego?

Nowotwór jelita grubego to jeden z najbardziej podstępnych przeciwników, gdyż przez długie lata może nie dawać żadnych objawów lub powodować symptomy, które łatwo zbagatelizować lub mylnie zinterpretować. W tym czasie rak rozprzestrzenia się po organizmie.

Do głównych czynników zwiększających ryzyko raka jelita grubego możemy zaliczyć wiek – częściej chorują osoby po 50. Roku życia. Ryzyko rośnie również u osób palących papierosy, nadużywających alkoholu, cierpiących na nadwagę, otyłość czy przyjmujących niektóre leki. Eksperci uważają również, że rakowi sprzyja brak aktywności fizycznej oraz dieta obfitująca w tłuszcze trans, czerwone mięso i cukry proste.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Dlaczego warto jeść kapustę kiszoną? Polski superfood

Jak zapobiegać rakowi jelita grubego?

Ogromne znaczenie w profilaktyce nowotworu jelita grubego ma dieta, która powinna obfitować w warzywa, owoce oraz błonnik. Okazuje się, że pomóc mogą również kiszonki, a zwłaszcza kiszona kapusta, która swoje antynowotworowe działanie zawdzięcza izotiocyjaninom oraz indolom. Naukowcy uważają, że to właśnie te związki hamują rozwój komórek nowotworowych. Mają również zdolność do unicestwiania wolnych rodników, które uszkadzają DNA i zwiększają ryzyko rozwoju raka.

Potwierdzają to badania opublikowane na łamach ‘’Immunity’’. Naukowcy wykazali w nich, że spożywanie kiszonej kapusty od dwóch do trzech razy w tygodniu, obniża ryzyko zachorowania na raka jelita grubego nawet o 40 procent.

Dodatkowo w kiszonej kapuście znajdziemy błonnik celulozowy, który usprawnia pracę jelit, poprawia ich drożność, a dzięki temu zapobiega zaparcia. To jednak nie koniec cennych związków, które znajdziemy w tym naturalnym probiotyku. Kwas mlekowy w kiszonej kapuście wpływa pozytywnie na mikrobiotę jelitową.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 20.04.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nie żyje doktor Jadwiga Czarnołęska-Gosiewska. Mama Przemysława Gosiewskiego miała 89 lat
Kenia. Lew zaatakował na ranczu. Nie żyje 14-latka
USA. Niewielki samolot wleciał w linie energetyczne. Cała załoga zginęła
Afera o nazwy czekoladowych zajączków. Mają nie kojarzyć się z Wielkanocą?
Strażacy z OSP nie uklękli. Ksiądz odmówił im komunii świętej
Wyjątkowa tradycja na południu Francji. Historia tego posiłku sięga czasów Napoleona
Najpierw Jezus, później masa! Ten ksiądz budzi respekt nie tylko na plebanii
Nazywane jest wielkanocnym drzewem. Spotkamy je w polskich parkach
Co robił wiceprezydent USA u papieża w Wielkanoc? Kulisy spotkania
Wielkanoc bez zajączków? Ich przyszłość już raz wisiała na włosku
1 mln wyświetleń. Dramatyczne zdarzenie w Rudzie Śląskiej
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić