Chroni przed rakiem trzustki, zakrzepicą, obniża cholesterol, odchudza. Włącz do diety

78

Od lat świetnie sprawdza się w kuchni meksykańskiej, indyjskiej, a także polskiej. Ten rodzaj papryczki posiada również szerokie spektrum zdrowych właściwości. Sprawdź, dlaczego watro wzbogacić ulubione potrawy tą ostrą przyprawą.

Papryczka chili ma mnóstwo prozdrowotnych właściwości
Papryczka chili ma mnóstwo prozdrowotnych właściwości (Getty Images)

Papryczka chili zawiera cenne składniki odżywcze takie jak witaminy A, C, B6, mangan, potas, żelazo, magnez oraz kapsaicynę, której zawdzięcza swój ostry smak. Ta substancja wykazuje silne właściwości bakteriobójcze i przeciwbólowe. Poza tym zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 i chorób nowotworowych.

Dzięki zwartości kapsaicyny papryczka chili obniża stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, dzięki czemu zapobiega miażdżycy i chorobom układu sercowo-naczyniowego takim jak atak serca i udar mózgu. Poza tym kapsaicyna zapobiega zakrzepom w naczyniach krwionośnych, które powodują zakrzepicę.

Obecność papryczki chili w naszym menu pomaga również zrzucić zbędne kilogramy. Ta przyprawa przyśpiesza nasz metabolizm i zwiększa wytwarzanie ciepła. Oczywiście spożywając regularnie ten rodzaj papryczki, nie możemy zapominać o odpowiedniej diecie i regularnej aktywności fizycznej.

Wyniki najnowszych badań wykazały, że kapsaicyna wykazuje właściwości antynowotworowe. Spożywanie papryczki chilli uchroni nasz organizm przed rozwojem raka trzustki. Kapsaicyna niszczy komórki rakowe, jednocześnie nie zagrażając zdrowym komórkom. Dlatego ludzie, którzy zamieszkują obszary Meksyku i Indii są mniej narażeni na rozwój różnych form chorób nowotworowych.

Autor: KAM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić