Oliwia Skindzier| 
aktualizacja 

Czy grozi Ci zakwaszenie organizmu?

0

Wielu dolegliwościom przypisywane jest zakwaszenie organizmu. Ból głowy, osłabienie odporności, uczucie zmęczenia czy pogorszenie stanu skóry to tylko część objawów. Lekarstwem ma być stosowanie odkwaszającej diety, które wyeliminuje problemy poprzez ograniczenie spożycia produktów kwasotwórczych. Czy zakwaszenie organizmu to mit? Na czym opiera się dieta odkwaszająca i czy naprawdę działa?

Czy grozi Ci zakwaszenie organizmu?
Zakwaszenie organizmu to mit dietetyczny, na którym zarabiają przede wszystkim sprzedawcy suplementów diety. (Adobe Stock)

Czy można zmienić pH organizmu? 

Aby zrozumieć, na czym polega zakwaszenie organizmu, trzeba zacząć od tego, jak wygląda równowaga kwasowo-zasadowa w organizmie człowieka i zrozumieć skalę pH. Skala pH pozwala na to, by ocenić kwasowość i zasadowość wybranych roztworów za sprawą obecnych w nich jonów. Jej zakres wynosi od 0 do 14, a roztwory o mniejszym niż 7 pH mają charakter zasadowy. Z kolei te o wyższym pH niż 7 mają odczyn zasadowy

W kontekście organizmu człowieka nie można mówić o jednym odczynie, ponieważ wartości pH będą różnić się od siebie w zależności od tego, jakiej części organizmu dotyczą. I tak skóra ma odczyn kwaśny (4-6,6 pH), krew lekko zasadowy (7,35-7,45 pH), mocz kwaśny lub zasadowy (4,6-8 pH), a sok żołądkowy silnie kwaśny (1,35-3,5 pH). 

Zwolennicy teorii odkwaszania organizmu uważają, że to za pomocą diety można wpłynąć na pH poszczególnych organów, a dzięki temu pozbyć się dolegliwości. Czy rzeczywiście dieta może zmienić pH? 

Dieta w bardzo nieznacznym stopniu jest w stanie wpłynąć na pH krwi, które bardzo ciężko zmienić. Wynika to z tego, że nasz organizm wyposażony jest w substancje tzw. bufory, które dbają o to, by utrzymać stałe pH krwi. Jednak dieta jest w stanie wpływać na pH moczu, które powinno utrzymywać się na poziomie 4,6-8 pH. Bardziej zasadowy odczyn mają osoby spożywające spore ilości warzywa i ograniczające mięso. Zwolennicy odkwaszającej diety uważają, że powinien być on na poziomie 7-7,5 pH, co jest jednak naturalną rzeczą

Produkty kwasotwórcze

Składniki kwasotwórcze to m.in. fosfor, chlor, siarka, kwas fitynowy i szczawiowy oraz dwutlenek węgla. Potencjał kwasotwórczy diety można ocenić za pomocą wskaźnika PRAL (Potentail Renal Acid Load), który uwzględnia ilość białka, fosforu, magnezu i wapnia. Wynik wyraża się w miligramorównoważnikach (mEq) na 100 gramów produktu. Im wyższy/ niższy wskaźnik (dalej od zera) tym wykazuje silniejsze działanie kwasotwórcze/ zasadotwórcze. 

Istnieją więc produkty żywnościowe o właściwościach kwasotwórczych lub zasadotwórczych. Kierowanie się jedynie potencjałem kwasotwórczym lub zasadotwórczym sprawiłoby, że z naszej diety wyeliminowalibyśmy wiele produktów zawierających niezbędne składniki odżywcze. Dieta, która obfituje głównie w produkty o działaniu zakwaszającym, nie jest zdrowa co do zasady i może przynieść wiele niekorzystnych efektów zdrowotnych, jednak samo zakwaszenie organizmu i koncepcja opierania się jedynie o pH produktów, nie jest potwierdzona naukowo. 

Nasze ciało wyposażone jest w mechanizmy, które regulują równowagę kwasowo-zasadową takie jak np. bufory obecne we krwi, dlatego nie warto przejmować się potencjalnym zakwaszenie organizmu, które w rzeczywistości nie istnieje. 

Czym jest zakwaszenie organizmu?

Zakwaszenie organizmu to termin wymyślony przez firmy zajmujące się sprzedażą różnego rodzaju suplementów diety i używa się go w kontekście innego pojęcia - "diety kwasotwórczej". Warto odróżnić zakwaszenie organizmu od medycznego terminu, który określa tę dolegliwość. Kwasica to stan zwiększonej kwasowości krwi, podczas którego pH krwi obniża się do poziomu poniżej normy. Kwasica może występować jako metaboliczna lub oddechowa. 

Tę pierwszą może powodować niewydolność nerek, biegunka, cukrzycowa kwasica ketonowa czy zatrucie metanolem, etanolem lub salicylanami. Z kolei kwasica oddechowa powstaje poprzez upośledzenie wydalania dwutlenku węgla przez płuca, co spowodowane jest chorobami płuc. Jak widać, przyczyną kwasicy są poważne dolegliwości, a nie dieta. Co prawda jest ona wymieniana jako jedna z przyczyn, jednak jest to kwasica tzw. "niskiego stopnia". Bardzo rzadko dieta jest odpowiedzialna za wahania pH i dopiero osoby starsze, u których spada wydolność nerek, są bardziej narażone na kwasicę zależną od diety. 

Co powoduje zakwaszenie organizmu?

Zakwaszenie organizmu według zwolenników tej teorii jest spowodowane spożywaniem produktów zakwaszających, czyli tych, których pH jest kwaśne. Panaceum ma być dieta odkwaszająca, czyli zasadotwórcza. Jak zostało wspominane wyżej, dieta ma wpływ na nasze zdrowie, a ta, która opiera się na produktach zasadotwórczych, jest odpowiedzialna za wiele korzyści zdrowotnych. Racjonalne żywienie nie wyklucza jednak produktów kwasotwórczych, ponieważ są one kluczowe dla naszego organizmu. Wykluczenie produktów zbożowych, ryb, jaj, mięsa czy produktów mlecznych nie oznacza, że nasz dieta stanie się zdrowa i unikniemy mitycznego zakwaszenia organizmu. 

Jak rozpoznać zakwaszenie organizmu?

Zgodnie z pseudonaukowymi źródłami za objawy zakwaszenie organizmu uznaje się niemal wszystko. Od przewlekłego zmęczenia po osłabienie odporności czy pogorszenie stanu cery i włosów. Oprócz tego typu objawów, zwolennicy teorii zakwaszenie organizmu głośno mówią o negatywnym skutkach tego zjawiska. Powołują się m.in. na to, że zakwaszenie organizmu może powodować osteoporozę czy nowotwory. Brakuje jednak rzetelnych badań naukowych w tym kierunku, ponieważ te, na które powołują się zwolennicy odkwaszania organizmu, nie są akceptowane przez środowisko naukowe. 

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić