Groźny niedobór. Objawy zauważysz na skórze
Niacyna, znana również jako witamina B3 lub witamina PP jest nie tylko kolejnym elementem na długiej liście niezbędnych składników odżywczych. Ma też niezwykle interesującą historię — odegrała kluczową rolę w rozwiązaniu jednej z zagadek medycznych lat XX minionego wieku.
Medyczna zagadka
Na początku ubiegłego wieku niemajętne osoby zamieszkujące południe USA często zapadały na niewyjaśnioną chorobę, która charakteryzowała się wymiotami, biegunką, zapaleniem skóry i postępowaniem procesów neurodegeneracyjnych. Przez lata choroba była niezrozumiana i błędnie diagnozowana.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dlaczego warto jeść pestkę z awokado
Naukowiec Joseph Goldberger odkrył w latach 20-tych XX wieku, że choroba – nazwano ją wówczas pelagrą — spowodowana jest brakiem niacyny w diecie.
Odkrycie przyczyn choroby, na którą zapadano od wieków, również w Europie, pozwoliło na rozwinięcie skutecznych strategii profilaktycznych i terapeutycznych, co w efekcie doprowadziło do znacznego spadku zachorowań.
Właściwości zdrowotne witaminy PP
Niacyna odgrywa kluczową rolę w wielu procesach zachodzących w ludzkim organizmie. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, układu pokarmowego oraz do nawilżenia skóry. Witamina PP jest również istotnym składnikiem enzymów biorących udział w przemianach energetycznych — pomaga przekształcać białka, tłuszcze i węglowodany w energię.
Niedobór witaminy PP
Objawami niedoboru mogą być między innymi brak apetytu, zmęczenie, bóle głowy, problemy skórne i zaburzenia trawienia.
Ciężki niedobór witaminy PP może prowadzić nawet do wspomnianej wcześniej pelagry (rumienia lombardzkiego), czyli choroby objawiającej się zmianami skórnymi (hiperpigmentacją, suchością, obecnością łusek, szczególnie w miejscach narażonych na światło słoneczne), biegunką, otępieniem, niepokojem i depresją.
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę B3 jest zależne od wieku i wynosi:
● 2–4 mg w wieku niemowlęcym,
● 6–8 mg u starszych dzieci,
● 12 mg u nastolatków,
● 16 mg u mężczyzn,
● 14 mg u kobiet, 17-18 mg w okresie ciąży i laktacji.
Witamina PP w diecie
Źródłem witaminy PP w diecie są przede wszystkim produkty bogate w białko. Niacyna występuje w mięsie (zwłaszcza wątrobie), rybach, drożdżach, produktach pełnoziarnistych, orzechach, nasionach, warzywach strączkowych, a także w mleku i jajach.
Dobrym źródłem witaminy PP są również niektóre warzywa i owoce, takie jak awokado, szpinak, pomidory, marchew, melon, banany i brzoskwinie.