Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz| 
aktualizacja 

Jedz jak najczęściej. Obniżają wiek metaboliczny. Nawet o 20 lat

61

Wiek metaboliczny daje nam informacje, jaka jest kondycja naszego ciała. Wpływają na niego nie tylko uwarunkowania genetyczne i metabolizm, ale również aktywność fizyczna, styl życia czy nawyki żywieniowe. To właśnie dzięki nim można obniżyć wiek metaboliczny o kilka, kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt lat. Sprawdź, jakie produkty żywnościowe są pomocne w obniżaniu wieku metabolicznego.

Jedz jak najczęściej. Obniżają wiek metaboliczny. Nawet o 20 lat
Wiśnie to cenne źródło witamin (Licencjodawca, rabota)

Czerwona papryka

Czerwona papryka jest znakomitym źródłem witaminy C, która jest silnym przeciwutleniaczem. Ma jej o pięć razy więcej niż cytryna.

Składnik ten nie tylko wzmocni organizm, ale również uszczelni naczynia krwionośne, opóźni proces starzenia, ochroni przed działaniem wolnych rodników, a nawet obniży ryzyko pojawienia się nowotworów.

Oprócz czerwonej papryki warto spożywać także czarną porzeczkę, natkę pietruszki, brukselkę, dziką różę, a także liście chrzanu. One również są bogate w witaminę C.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Papryka to witaminowa bomba. Czym różnią się poszczególne odmiany?

Jagody

Do diety warto wprowadzić leśne owoce. Jagody, bo o nich mowa, zawierają wiele cennych składników odżywczych, takich jak: witaminy z grupy B, witamina A, witamina C, a także wapń, żelazo oraz fosfor.

Jagody poprawiają odporność, wspomagają krążenie krwi, są w stanie usprawnić procesy metaboliczne, a także pomagają usunąć toksyczne substancje z organizmu. Jagody warto spożywać zarówno surowe, jak i przetworzone. Te pierwsze są polecane w przypadku zaparć, z kolei przeciery i soki z jagód pomagają pozbyć się biegunki.

Wiśnie

To prawdziwa "bomba" witamin i minerałów. Wiśnie zawierają spore pokłady żelaza, potasu, magnezu, fosforu, kwasu foliowego oraz witamin A, B i C. Owoce te składają się w 82 PROC. z wody. Są więc soczyste i orzeźwiające.

Nie dość, że świetnie smakują, to dodatkowo poprawiają przemianę materii, przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej, obniżają cholesterol, łagodzą stany zapalne oraz wspomagają walkę z bezsennością.

Owies

Owies polecany jest w celu odbudowy flory bakteryjnej oraz obniżenia poziomu cholesterolu. Jednocześnie zmniejsza on ryzyko udaru mózgu, zawału serca oraz zachorowania na miażdżycę.

Owies zawiera duże ilości rozpuszczalnego błonnika, dlatego wpływa korzystnie także na układ pokarmowy. Oprócz tego wspiera pracę układu odpornościowego oraz stabilizuje poziom cukru we krwi.

Nabiał

Szczególnie polecane są jogurty naturalne, chude twarogi oraz kefiry, ponieważ są one bardzo dobrym źródłem wapnia.

Produkty te wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz dbają o prawidłowe krzepnięcie krwi. Warto wybierać nabiał bez dodatku soli, o niskiej zawartości tłuszczu.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić