Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Jedz, nie żałuj sobie. W Polsce niedoceniana, daje zastrzyk witaminy C

23

Każdy, kto chce wzmocnić kondycję swojego organizmu, uniknąć rozwoju poważnych chorób i wspomóc ich leczenie powinien włączyć do diety wartościowe produkty spożywcze. Jednym z nich jest pigwa, która niestety wciąż pozostaje w gronie najbardziej niedocenianych przez nas owoców.

Jedz, nie żałuj sobie. W Polsce niedoceniana, daje zastrzyk witaminy C
Pigwa nazywana jest polską cytryną (Getty Images, Simon McGill)

Pigwowiec to pochodząca z Azji roślina, która od dawna występuje na terenie naszego kraju. Owocami tego ciernistego krzew należącego do rodziny różowatych są pigwy.

Z wyglądu przypominają jabłka i wyróżniają się żółtym kolorem i charakterystycznym kwaśnym lub gorzkim smakiem. Nie nadają się do jedzenia na surowo, ale można z nich przyrządzić pyszny sok, smaczny dżem, wyśmienitą konfiturę lub galaretkę, albo leczniczą nalewkę.

Ze względu na wysoką zawartość witaminy C, pigwa jest potocznie nazywana "polską cytryną". Obecny w niej kwas askorbinowy usprawnia pracę układu immunologicznego i łagodzi objawy sezonowych infekcji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Zaskakujące badania: dzięki cytrynie czujesz się szczuplej

W owocach pigwowca znajdziemy również takie cenne dla naszego organizmu elementy jak witamina A i PP, witaminy należące do grupy B, wapń, miedź, żelazo, potas, cynk, fosfor oraz pektyny (błonnik pokarmowy).

Dzięki obecności wielu prozdrowotnych składników pigwa wykazuje właściwości antybakteryjne i antyalergiczne oraz pomaga wyregulować poziom glukozy we krwi. Poza tym obniża zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL w krwiobiegu, zapobiegając tym samym pojawieniu się zmian miażdżycowych i rozwojowi udaru mózgu i zawału serca.

Wspiera również prawidłową pracę jelit – przyspiesza ich perystaltykę i usuwa zalegające w nich szkodliwe złogi pokarmowe.

Zawarte w pigwie polifenole redukują nadmiar wolnych rodników, który wywołuje stres oksydacyjny oraz opóźniają naturalny proces starzenia się organizmu i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Najwięcej tych przeciwutleniaczy znajduje się w skórce owoców pigwowca. Cennym surowcem są również nasiona pigwy, z których produkuje się dobroczynny wyciąg. Ten preparat sprawdza się przy leczeniu niestrawności, zgagi i refluksu żołądkowo-jelitowego.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Odnaleziono fragmenty "zaginionego świata". Miał istnieć przed oceanem
Groźny wirus atakuje. Ognisko wykryto tuż przy polskiej granicy
Osiem lat więzienia za warszawską syrenkę. Aktywistki staną przed sądem
15-latka wyszła do szkoły i nie wróciła. Liczy się każda informacja
Nietypowe pomieszczenie w szkole katolickiej. Przypomina szafę pancerną
Chciała zabić dla wymyślonej postaci. Po latach opuszcza psychiatryk
Oficjalny zakaz wstępu na cmentarz. "Obszar jest zagrożony"
Tusk pozuje z serduszkiem WOŚP. "Miłość silniejsza od nienawiści"
Los Angeles w ogniu. Niepokojące prognozy pogody
Wypadek Flixbusa przy granicy z Polską. Niemiecka policja mówi o przyczynach
Jego żona zmarła przez lekarski błąd. Teraz zaapelował do lekarzy
"Kraje bałtyckie powinny należeć do Rosji". Szok po słowach deputowanego
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić