Jest tak niezdrowy jak cukier. Naukowcy potwierdzają

Cukier, miód, słodzik czy syrop z agawy? To, czym słodzisz, ma znaczenie. Podczas Brytyjskiego Festiwalu Nauki wezwano jednak słuchaczy do tego, by przestali słuchać celebrytów i w kwestii cukru zapamiętali sobie jedną ważną rzecz.

Syrop z agawy wbrew pozorom nie jest zdrowszą alternatywą cukruSyrop z agawy wbrew pozorom nie jest zdrowszą alternatywą cukru
Źródło zdjęć: © Getty Images | brent Hofacker
Katarzyna Chudzik

Nadmiar cukru w diecie może prowadzić do stanów zapalnych będących podłożem przewlekłych chorób, a także do otyłości, chorób serca i wątroby, cukrzycy typu 2, próchnicy, ubytku minerałów z kości i przewlekłego zmęczenia.

Co jakiś czas pojawiają się jednak doniesienia o nowych, lepszych rodzajach cukru, które mogą stanowić alternatywę dla klasycznej sacharozy.

Cukier to cukier

Dietetyk i wykładowca żywienia na brytyjskim Uniwersytecie Coventry dr Duane Mellor wezwał uczestników festiwalu do ignorowania samozwańczych guru dietetyki, którymi często bywają schodzący na ścieżkę oświecenia i tzw. czystego jedzenia influencerzy.

Czym słodzić? Należy pamiętać o najważniejszym. Że cukier to cukier - powiedział.

Wspomniał, że syrop z agawy – popularny i drogi zamiennik białego cukru - ma niską zawartość sacharozy i niski indeks glikemiczny, więc uważa się go za zdrową alternatywę "białej śmierci".

W rzeczywistości jest jednak bogaty w inny rodzaj cukru, fruktozę. Czyni go to zbliżonym składem do standardowej postaci cukru przetworzonego, który w dużej mierze obwiniany jest za otyłość.

Zrównoważona dieta

Jego zdaniem rozwiązanie jest jedno - to ograniczenie spożycia cukru w jakiejkolwiek postaci. Rozwiązania, którymi zachwycają się celebryci, są bowiem chwilowe i zanadto kosztowne.

Znacznie rozsądniej zainwestować w zdrową, zrównoważoną dietę - jeśli na co dzień będziemy odżywiać się zdrowo, niewielka ilość cukru spożyta od czasu do czasu nie zaszkodzi.

Warto w takich sytuacjach sięgnąć po miód, który, choć również jest wysokokaloryczny i nie powinien być spożywany w nadmiarze, zawiera minerały (magnez i żelazo) i witaminy z grupy B oraz ma właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. Wspiera przy tym układ odpornościowy i trawienny oraz zapobiega uszkodzeniom komórek.

Musimy się zrelaksować i nie skupiać się tak bardzo na każdej pojedynczej części naszej diety. Warto przyjrzeć się całości naszego żywienia - podsumował dr Mellor.
Wybrane dla Ciebie
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało