Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik| 
aktualizacja 

Kto nie może jeść arbuzów? 4 grupy osób muszą szczególnie uważać

0

Soczysty miąższ arbuza skutecznie nawadnia organizm, a przy tym pełen jest witamin i minerałów. Nie każdy może jednak bezkarnie się nim cieszyć. Jest kilka powodów, dla których niektóre grupy osób powinny zachować szczególną ostrożność przy jego spożywaniu.

Kto nie może jeść arbuzów? 4 grupy osób muszą szczególnie uważać
Arbuz to zdrowy owoc, ale niektórzy muszą na niego uważać (Licencjodawca, ligora)

Cukrzyca

Chociaż arbuz ma niski indeks glikemiczny (IG), jego ładunek glikemiczny (GL) jest dosyć wysoki. Ładunek glikemiczny jest miarą kompleksową i uwzględnia zarówno indeks glikemiczny, jak i ilość węglowodanów w porcji pokarmu.

Chociaż arbuz może być częścią zrównoważonej diety dla osób z cukrzycą, powinien być spożywany z umiarem i w ramach zrównoważonego planu posiłków, który uwzględnia całkowite spożycie węglowodanów. W przeciwnym wypadku może spowodować gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi.

Nietolerancja fruktozy

Nietolerancja fruktozy jest stanem, w którym organizm ma trudności z trawieniem fruktozy, jednego z rodzajów cukru owocowego. Fruktoza jest u tych osób nieprawidłowo absorbowana w jelitach, co prowadzi do takich objawów jak bóle brzucha, wzdęcia, nudności i biegunka.

Arbuz zawiera sporo fruktozy, dlatego osoby z jej nietolerancją mogą po spożyciu odczuwać wyżej wymienione objawy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Niesłusznie lądują w koszu. Nigdy więcej nie wyrzucisz pestek z arbuza

Choroby nerek

Arbuz zawiera dużo niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania organizmu potasu. Jego nadmiar może być jednak szkodliwy dla osób z chorobami nerek. Chore nerki nie są w stanie skutecznie eliminować nadmiaru potasu z organizmu, co może prowadzić do hiperkaliemii – stanu, który w ekstremalnych przypadkach może doprowadzić nawet do zatrzymania akcji serca.

Dotyczy to osób, które nie przyjmują leków oraz tych, które stosują diuretyki oszczędzające potas (np. spironolakton czy amilorid).

Niewydolność serca

Osoby z niewydolnością serca muszą bardzo ostrożnie zarządzać swoją dietą, zwłaszcza pod względem spożywania płynów i soli. Arbuz jest owocem o wysokiej zawartości wody, co może zwiększyć ilość płynów w organizmie i obciążyć serce. Z drugiej strony, arbuz jest również źródłem potasu, który może pomóc w kontroli ciśnienia krwi.

Niektóre osoby z niewydolnością serca mogą konsumować arbuza bez żadnych problemów, inne mogą po jego spożyciu doświadczać zwiększonego obrzęku lub innych objawów związanych z zatrzymaniem płynów.

Grup, które nie powinny spożywać arbuza, jest prawdopodobnie więcej. Wszystkie osoby cierpiące na przewlekłe dolegliwości powinny w pierwszej kolejności skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem, by ustalić, które pokarmy są najbezpieczniejsze dla ich zdrowia.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić